3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Inleiding

Google brengt met enige regelmaat eigen smartphones en tablets op de markt onder het Nexus-label, met elke nieuwe Android-versie verschijnt tegenwoordig ook een nieuw Nexus-product. Inmiddels zijn we aangekomen bij Android 4.4 met codenaam KitKat en deze lancering ging gepaard met de Google Nexus 5.

De Google Nexus 5 is in dit geval een smartphone, welke door LG wordt gemaakt. Voor LG is het de tweede keer dat het een Nexus-apparaat mag maken voor Google, vorig jaar verscheen al de Nexus 4, eveneens een smartphone. Hoewel het afgaande op de naam voor de hand ligt dat de Nexus 5 de opvolger is van de Nexus 4, staat het cijfer eigenlijk in de basis voor de schermgrootte van het toestel. De Nexus 4 beschikt over een 4,7 inch-scherm en de Nexus 5 over een 5 inch-scherm.

Zo is er ook nog de Nexus 7, een tablet met een scherm van 7 inch, die wordt gemaakt door Asus. Verder gaan er geruchten over de komst van een Nexus 8, wederom een tablet, maar welke fabrikant die gaat maken is nog onduidelijk.

De Nexus 4 is door Techzine niet in een recensie behandeld, wel hebben we dit toestel getest. De reden dat we geen recensie over de Nexus 4 hebben verzorgd is dat deze op 29 oktober 2012 werd aangekondigd maar pas medio april van dit jaar beschikbaar werd gemaakt in Nederland en België. Wij vonden dit te laat om nog veel aandacht aan de Nexus 4 te besteden. LG heeft ook veel kritiek ontvangen destijds, omdat de introductie van de Nexus 4 zo lang op zich liet wachten, tijdens de persconferentie werd dan ook duidelijk dat LG Benelux er alles aan heeft gedaan om direct de Nexus 5 te kunnen en mogen verkopen in België en Nederland.

Prijs en concurrentie


Gezien de snelle introductie van de Nexus 5 is het voor ons dan ook een goede reden om dit toestel aan een grondige review te onderwerpen. De Nexus 5 is een high-end smartphone met een midrange prijs, wat het toestel net even wat interessanter maakt, op dit moment gaat de Nexus 5 over de toonbank voor 399 euro. Als we kijken naar de concurrentie op basis van de interne hardware, dan komen we uit bij toestellen als de LG G2, Sony Xperia Z1 en Apple iPhone 5S.

Gaan we concurrentie zoeken op prijs en in de regel dus ook mindere hardware, dan vinden we de Galaxy S4 en de Lumia 1020 terug als noemenswaardige alternatieven. Uiteraard nemen we ook de Nexus 4 mee, omdat dit de voorloper is van de Nexus 5.

Model Prijs
LG Google Nexus 4 330 euro
Nokia Lumia 925 (review) 385 euro
LG Google Nexus 5 399 euro
Samsung Galaxy S4 (review) 450 euro
LG G2 (review) 545 euro
Sony Xperia Z1 (review) 570 euro
Apple iPhone 5S (review) 699 euro (adviesprijs)

Uit de tabel blijkt al dat de Nexus 5 een relatief lage prijs heeft, maar daar staat geen matige hardware tegenover. Dat de Nexus 5 ook bovenaan zal staan is de benchmarks sluit ik bij voorbaat niet uit, maar dat zal nog moeten gaan blijken. De Nexus 5 wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon 800 chipset wat op dit moment de absolute top is onder de mobiele chipsets, maar de LG G2 en de Sony Xperia Z1 beschikken ook over deze chipset.

De Nexus 5 wordt in onze regio uitgebracht in de kleuren wit en zwart en heeft 16GB opslagruimte. Er wordt ook een 32GB-variant geproduceerd, maar deze wordt hier niet uitgebracht.