2min

Inleiding

Elk jaar bundelt Google zijn krachten met een ander groot merk om gezamenlijk een nieuwe generatie Nexus smartphone te bedenken en produceren. In het geval van de nieuwe Nexus 6 is de keuze op Motorola gevallen. Wat maakt deze Nexus 6 zo speciaal en hoe verhoudt hij zich tot andere, soortgelijke apparaten?

Eerdere Nexus smartphones, zoals de Nexus 5 (review), waren erg populair als gevolg van twee unieke eigenschappen. Ten eerste stond er altijd een kale versie van Android op geïnstalleerd, dus zonder de vertragende interface van fabrikanten en bijkomende bloatware. Ten tweede boden Nexus smartphones altijd high-end specs tegen low-end prijzen. De Nexus 6 wijkt echter af van deze traditie, niet alleen is het de duurste tot nu toe, hij is ook het grootst van alle Nexus-smartphones. Omdat de Google Nexus 6 standaard wordt geleverd met de nieuwste versie van Android (Lollipop 5.0 review), biedt het apparaat veel nieuwe en interessante mogelijkheden.

Om te ondervinden hoe deze nieuwe Nexus 6 in de praktijk presteert, heb ik mijn geliefde iPhone aan de kant geschoven en de Nexus 6 een hele week als primair apparaat gebruikt. Alhoewel de Nexus 6 verkrijgbaar is met 32GB en 64GB opslagcapaciteit, heb ik voor deze specifieke review alleen het model met 32GB gebruikt. Gedurende deze week heb ik de Nexus 6 voor typische privé en werk gerelateerde activiteiten ingezet zoals e-mail, Skype, browsen, YouTube kijken, gamen en het bewerken van documenten.

Bovendien heb ik een set van gespecialiseerde benchmarktools uit de kast gehaald om beter inzicht te krijgen in de hardware- en accuprestaties van de Nexus 6. De kwaliteit van het scherm is vervolgens in kaart gebracht met behulp van speciale meetapparatuur terwijl de camera’s zijn getest door er simpelweg foto’s en video’s mee te schieten onder verschillende omstandigheden.