3min

Samsung presenteert op dit moment de Samsung Galaxy S7 en de Galaxy S7 Edge, de nieuwe vlaggenschepen van 2016. De Zuid-Koreaanse fabrikant heeft besloten op dezelfde weg door te gaan die vorig jaar is ingezet. Wat direct opvalt is dat het ontwerp van de smartphones grotendeels gelijk is aan de modellen van vorig jaar. Wel heeft Samsung geluisterd naar de kritieken van de eindgebruikers, de Galaxy S7 heeft weer een microSD-slot en is waterdicht.

Hoewel Samsung op dezelfde voet doorgaat als vorig jaar heeft het wel een aanpassing gedaan in zijn strategie. Vorig jaar introduceerde het bedrijf de Galaxy S6 en de Galaxy S6 Edge (review) met beide een 5,1 inch scherm. Nu kiest het bedrijf ervoor om de Samsung Galaxy S7 uit te rusten met een 5,1 inch scherm en de Galaxy S7 Edge met een 5,5 inch scherm. Dat laatste heeft ongetwijfeld gevolgen voor het vlaggenschip dat na de zomer zal verschijnen, maar niet voor nu. De schermen beschikken beide over een QHD-schermresolutie van 2560 x 1440 pixels, ook beschikken ze over Always-on technologie, waardoor de tijd en gemiste notifcaties ook in stand-by op het scherm worden getoond, zonder dat dit al teveel accucapaciteit kost.

De Samsung Galaxy S7 en de Galaxy S7 Edge zijn behalve het schermformaat identiek. Beide beschikken over een Exynos 8 processor met acht rekenkernen, bestaande uit een quadcore-processor met een kloksnelheid van maximaal 2,3 GHz en een quadcore-processor met een kloksnelheid van 1,6 GHz. Verder is er 4GB aan werkgeheugen aanwezig en 32GB aan opslagcapaciteit. Zoals eerder vermeld is het microSD-slot teruggekeerd in Samsung’s vlaggenschip, daar kan een microSD-kaartje in van maximaal 200GB.

Samsung heeft de toestellen voorzien van twee camera’s, een aan de voorzijde en een aan de achterzijde. De camera aan de achterzijde beschikt over 12 megapixels, optische stabilisatie en dual pixel-technologie, waardoor de camera veel beter kan focussen en in staat is betere foto’s te maken in het donker. Wij hebben stiekem vorige week al even het toestel mogen uitproberen en de foto’s in een donkere omgeving zijn de beste tot op heden op de smartphonemarkt. Zowel Samsung’s eigen vlaggenschip van vorig jaar als de iPhones van Apple komen niet in de buurt van deze kwaliteit in donkere omgevingen.

Samsung heeft er ook weer voor gekozen om het toestel waterdicht te maken, de Galaxy S5 (review) was dat ook, maar bij de Galaxy S6 werd deze feature weer geschrapt. Nu is de feature terug met een IP68-classificering. Ook heeft Samsung deze keer klepjes voor de poorten achterwege gelaten, in plaats daarvan zijn de poorten (micro-USB 2.0 en koptelefoon) behandeld met een speciale laag zodat ze niet afgedekt hoeven te worden.

Een ander belangrijk punt van een smartphone is de accuduur. Samsung heeft vorig jaar grote stappen gezet met het snel opladen van de accu.Waardoor je toestel binnen een half uur al voor 50 procent is opgeladen. Deze technologie is nu ook draadloos beschikbaar, waardoor je je smartphone ook zeer snel draadloos kan opladen. Wel heb je hiervoor een nieuwe draadloze lader nodig. Samsung heeft echter ook de accucapaciteit flink opgeschroefd om gebruikers een nog langere accuduur te geven. De Galaxy S7 heeft een accu van 3000 mAh en de Galaxy S7 Edge een accu van 3600 mAh.

De Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge is vanaf 11 maart verkrijgbaar in de losse verkoop voor respectievelijk 699 euro en 799 euro. De toestellen komen beschikbaar in het goud, wit en zwart.