3min

Scherm, geluid & camera

Scherm


Met een Quad HD-resolutie op dit schermformaat is de scherpte van het scherm natuurlijk dik in orde. Ook qua kleuren is het Super AMOLED-scherm goed. Samsung had er in het verleden een handje van om de schermkleuren veel te fel te maken. Dit om de toestellen er in de winkel goed uit te laten zien, maar die praktijken heeft het bedrijf gelukkig achter zich gelaten.


Samsung stuurde ons de Galaxy S7 Edge voor deze recensie en wat betreft het scherm moet ik me dus ook baseren op dat toestel. Naast dat het gebogen scherm in mijn ogen op functioneel gebied geen toegevoegde waarde heeft, wordt de beeldkwaliteit er ook niet beter op. Recht van voren gekeken is de helderheid van het gebogen gedeelte lager dan het platte deel, kijk je van de zijkant dan is het andersom. De kijkhoek is dus in feite niet toereikend.

Geluid


De Galaxy S7-toestellen beschikken over een monospeaker, welke aan de onderzijde van het toestel is geplaatst. Dat is op zich een prima locatie, maar als je de smartphone in landschapsmode vasthoudt zou je de speaker wel kunnen blokkeren.

Het geluid dat de speaker voortbrengt is wel aardig. Wanneer je het volume vol opendraait is de geluidsproductie aardig hoog. Het valt wel op dat hoge tonen ondervertegenwoordigd zijn, waardoor het geluid eigenlijk niet zo helder is. Lage tonen zijn wat je van een smartphone kan verwachten: niet veel bijzonders.

Samsung levert een headset mee, welke in staat zou moeten zijn om omgevingsgeluid weg te filteren. Daar heb ik tijdens het testen persoonlijk niet veel van gemerkt en ik zag er verder ook geen optie voor in de Galaxy S7. Het geluid van de headset is verder wel goed in balans.


Camera


De camera op de achterzijde van het toestel heeft een maximale resolutie van 12 megapixels. Dat is minder dan de 16 megapixels van de Galaxy S6, maar omdat de camerasensor even groot is zijn de individuele pixels groter en daarom vangen ze meer licht op. Dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat de foto’s -zeker bij matig omgevingslicht- helderder moeten zijn.

De eerste reeks foto’s bestaat uit een macrofoto, een foto van een kantoorruimte met TL-verlichting en een omgevingsfoto. De macrofoto is qua belichting erg knap, veel toestellen slagen er namelijk niet in om het hoge contrast tussen de bolletjes en het bureaublad goed vast te leggen. Daarnaast zijn de details op de bolletjes ook goed zichtbaar.

De foto van de kantoorruimte vind ik wat minder goed. Qua belichting is het opnieuw in orde, maar we zien hier relatief vaal ruis en ook mist de foto wat scherpte als ingezoomd wordt op details. De foto die buiten is genomen is qua belichting weer duidelijk beter, want hier is weinig ruis zichtbaar. Qua scherpte is het vergelijkbaar met de foto van de kantoorruimte.


Bij de tweede reeks foto’s dagen we toestellen uit met verschillende vormen van belichting. De eerste foto is met externe belichting, de tweede vrijwel in het donker, bij de derde is eveneens in het donker, maar met de flitser erbij.

De eerste foto is qua belichting dik in orde, hij had wel iets scherper mogen zijn. De tweede foto is buitengewoon goed, sommige toestellen komen namelijk niet verder dan een vrijwel zwart beeld. Na het nemen van deze foto moest ik terugdenken aan een slogan die Nokia in 2013 heeft gebruikt bij de Lumia 925: "More than your eyes can see". De Galaxy S7 is mijns inziens de eerste smartphone die écht aan deze reclamepraat had kunnen voldoen. De laatste foto is opnieuw prima: scherp en goed belicht.


De camera van de Galaxy S7 is echt een stukje vakwerk. Samsung heeft eindelijk gekozen voor kwaliteit, in plaats van telkens het aantal megapixels op te schroeven. Marketingtechnisch is een hoger aantal megapixels natuurlijk handig, maar Samsung’s maatregels met de camera in de Galaxy S7 resulteren nu ook werkelijk in betere foto’s.