3min

Tags in dit artikel

, ,

Prestaties (systeem)

De originele Galaxy A3 en Galaxy A5 stelden destijds teleur wat betreft de systeemprestaties. Deze toestellen waren uitgerust met een Snapdragon 410-chipset, welke dus niet veel indruk kon maken. De nieuwe Galaxy A3 is in sommige regio’s desondanks van exact dezelfde chipset voorzien, terwijl de Galaxy A5 in die regio’s de overstap naar een Snapdragon 615-chipset heeft gemaakt.

In onze regio voorziet Samsung de toestellen van een Exynos-chipset, die uit de eigen fabriek is komen rollen. Deze chipsets zien we enkel in Samsung-apparaten voorbij komen en daarom is het doorgaans moeilijk om al verwachtingen uit te spreken. De Galaxy A3 beschikt over vier Cortex A53-rekenkernen die op 1,5 GHz tikken. In het geval van de Galaxy A5 zijn het zelfs acht van deze rekenkernen, met een kloksnelheid van 1,6 GHz. Deze specificaties klinken op papier wel goed, maar de praktijk zal het uitwijzen.

In onze eerste benchmark wordt voornamelijk naar de gezamenlijke rekenkracht van de rekenkernen in de processor gekeken. De nieuwe Galaxy A5 komt best netjes uit deze test, wat voornamelijk te danken is aan de hoeveelheid rekenkernen. Geekbench bevat namelijk ook een test waarin naar de rekenkracht van één kern wordt gekeken en daarbij eindigen de Galaxy A3 en Galaxy A5 stijf onderaan. De nieuwe Galaxy A3 doet het in de multicore-test wel beter dan zijn voorganger, maar het verschil is te klein.

Benchmark: Crossplatform: Geekbench 3 – Multicore


De tweede test voor systeemprestaties is de Work-test van PCMark, dezelfde als bij de accutest van de vorige pagina. Hierbij moeten apparaten een aantal gebruikelijke taken uitvoeren en de snelheid van uitvoering wordt vervolgens omgezet in een score. De nieuwe Galaxy A3 en Galaxy A5 presteren beduidend beter dan hun voorgangers. De scores zijn vergelijkbaar met die van voormalige toptoestellen zoals de Sony Xperia Z3+ en de Google Nexus 6. Dat is dus niet onverdienstelijk te noemen.

Benchmark: Crossplatform: PCMark – Work performance


Wat systeemprestaties betreft komt vooral de Samsung Galaxy A5 2016 goed uit de bus, dankzij de aanwezigheid van maar liefst acht rekenkernen. In PCMark kan de Galaxy A3 2016 echter ook prima meekomen.