min

Tags in dit artikel

,

Inleiding

Geschiedenis


iWork is een relatief jong office-pakket voor de Mac. De eerste versie zag het levenslicht op 11 januari 2005 en bevatte Keynote 2 en de allereerste versie van Pages, wat toen meer een DTP programma was. Tekstverwerken was destijds ook nog niet mogelijk in Pages. Keynote is een vervanger voor Powerpoint en Pages moest uiteindelijk een vervanger van Word worden, iets wat pas in de huidige versie van iWork gelukt is. Pages was namelijk aanvankelijk niet eens als tekstverwerker bedoeld, maar meer als desktop-publisher. Zo kon je zelf mooie ontwerpen maken voor uitnodigingen en brieven, iets wat in de huidige versie ook nog steeds mogelijk is.

De tweede versie, iWork ’06, volgde een jaar later op 10 januari 2006 tijdens de Macworld Expo in San Francisco, waarbij Pages een upgrade kreeg naar versie 2 en Keynote naar versie 3. Pas toen kreeg het office pakket echte nieuwe functies zoals ondersteuning voor 3D-grafieken en tabellen met ondersteuning voor formules.

In de laatste versie van iWork, iWork ’08, is de office-suite al een stuk volwassener geworden. Pages is een echte tekstverwerker geworden, Keynote bevat allerlei nieuwe handigheidjes en de eerste versie van een nieuwe spreadsheet applicatie, Numbers genaamd, werd ook aan het office-pakket toegevoegd. In deze review ga ik de laatste versie van iWork, iWork ’08, behandelen.

Versies & prijzen


iWork heeft, in tegenstelling tot andere office-pakketten, slechts één versie, welke 79 euro kost. Hiervoor krijg je een tekstverwerker (Pages), spreadsheet (Numbers) en een presentatieprogramma (Keynote). Ook bevat deze versie alle talen en je hoeft dus geen Nederlandse versie te kopen, zoals bij bijvoorbeeld Microsoft Office wel het geval is.
Tevens wordt een 30-dagen-probeerversie met elke nieuwe Mac en iLife meegeleverd.


Systeemeisen


De minimum systeemeisen zijn als volgt:
  • Mac computer met een Intel, PowerPC G5 of PowerPC G4 (500 MHz en sneller) processor.
  • 512MB werkgeheugen; 1GB aanbevolen.
  • 32MB videogeheugen.
  • Mac OS X v10.4.10 of nieuwer.
  • QuickTime 7.2 of nieuwer.
  • iLife ’08 aanbevolen.
  • 1GB beschikbare harde schijf ruimte..
  • CD-speler vereist voor installatie

Installatie


Het installeren is, zoals we van Mac OS X gewend zijn, heel simpel. Door middel van de installatie-cd is het een kwestie van de cd in dvd/cd-drive stoppen en het installatieprogramma uitvoeren.

Mocht je de 30-dagen probeerversie willen installeren dan klik je dubbel op de ‘iWork08Trial.dmg’ en dan wordt deze ‘gemount’.
Vervolgens voer je net als bij de installatie cd/dvd het installatieprogramma uit.