4min

Tags in dit artikel

,

Pages

Meest opvallende functies


Enkele van de meest opvallende functies in Pages zijn de naadloze integratie met het besturingssysteem Mac OS X en het pakket iLife, het bijhouden van wijzigingen in je document en de zogenaamde mediakiezer.

Ten eerste de naadloze integratie met het besturingssysteem Mac OS X. Dit vind je al terug in een hele simpele functie, spelling- en grammaticacontrole. Dit zit in het besturingssysteem ingebouwd en daar maakt Pages handig gebruik van. Ook vind je dit terug in naadloze integratie met het pakket iLife, wat standaard bij een nieuwe Mac geleverd wordt. Pages is in staat om documenten bijvoorbeeld te exporteren naar iWeb, een soort van Dreamweaver voor de Mac om websites mee te ontwerpen.

Daarnaast is Pages in staat om wijzigingen in je documenten bij te houden. Zou je per ongeluk iets verwijderen wat je ook niet meer ongedaan kan maken dan kan het bijhouden van wijzigingen een oplossing bieden. Hiermee kan je op een simpele manier de wijzigingen aan je document opvragen en waar nodig herstellen. Als laatste is er de zogenaamde mediakiezer die eveneens voor uitgebreide integratie met het besturingssysteem en andere standaardsoftware zorgt. Met de mediakiezer kunnen muziek, filmpjes en foto’s op een eenvoudige manier ingevoegd worden.

De mediakiezer zorgt ervoor dat je directe toegang tot filmpjes hebt door de iMovie bibliotheek te raadplegen. Foto’s worden opgehaald uit de iPhoto bibliotheek en kunnen ook vooraf bekeken worden.
Tot slot iets wat ik recentelijk ontdekte in Pages. Het heet een proeflezer en het wijst je op rare zinsconstructies, informele of formele tekst. Het geeft suggesties hoe je een woord of zin beter zou kunnen schrijven. Als een tekst bijvoorbeeld formeel is, maar een informeel woord bevat dan word je daar door de proeflezer op gewezen.

Gebruiksvriendelijkheid


Apple vindt het bij haar producten altijd van groot belang dat deze gebruiksvriendelijk zijn. Dit is ook bij Pages ’08 het geval. Die gebruiksvriendelijkheid uit zich bijvoorbeeld al in duidelijke knoppen, duidelijke menu’s, maar ook allerlei hulpmiddelen zoals een ‘plaatsbepaler’ voor afbeeldingen en filmpjes. Bij dat laatste moet je denken aan het volgende. Stel, je wilt een afbeelding of filmpje in het midden van de pagina, vaak is het dan lastig om deze precies in het midden te krijgen. Met de hulpmiddelen van Pages echter krijg je hulplijnen te zien die precies aangeven waar het midden van de pagina is zodat de afbeelding of het filmpje netjes in het midden geplaatst kan worden. Ook in het infovenster kan je goed je weg vinden. Verschillende instellingen zijn allemaal gerangschikt onder categorieën en subcategorieën.

Mogelijkheden


Allereerst kijken we naar de mogelijkheden van de functies die in de toolbar terug te vinden zijn. Simpele standaardfuncties zoals een tekstvak, vormen, tabellen zijn aanwezig. Bij deze laatste blijf ik even stil staan. Natuurlijk behoort het tot de basis van een tekstverwerker dat je tabellen kan invoegen, echter gaat Pages hierin iets verder dan de gemiddelde tekstverwerker. Zo bevatten de ingevoegde tabellen opties om aflopend of oplopend te sorteren, op basis van de inhoud.

Daarnaast is het mogelijk om een of meerdere kleuren (met verlooptint) aan de tabellen toe te kennen.
Diagrammen in een document invoegen is ook heel eenvoudig. Pages bevat uitgebreide mogelijkheden voor diagrammen met een ingebouwde diagramgegevenseditor.


Diagrameditor in iWork ’08.

Door middel van het infovenster ‘Diagram’ kun je zowel 2D- als 3D-diagrammen invoegen, opmaken en bewerken.

[img title="iWork ’08 Pages infovenster "Diagram"" width=244 height=420]http://www.techzine.nl/uploaded/7801_7d22abf4.png[/img]
Het infovenster "Diagram" van Pages

In datzelfde infovenster zijn nog veel meer instellingen te vinden. Zo kan je lay-outinstellingen en tekstinstellingen doen, maar je kan ook allerlei dingen voor objecten instellen en in het QuickTime-menu kunnen eventuele ingevoegde filmpjes beheerd worden.

Pakketspecifieke eigenschappen


Zoals gezegd zijn de integratie met het besturingssysteem en iLife specifiek voor iWork en in dit geval Pages van toepassing. Er zijn geen andere tekstverwerkers, ook de nieuwe Office for Mac 2008 niet, die deze uitgebreide integratie bieden.
Daarnaast is de ondersteuning voor QuickTime in Pages ook iets wat ik nog niet eerder tegengekomen ben, ofschoon QuickTime in Mac OS X standaard onderdeel van het systeem uitmaakt. Tenslotte beschikt Pages over een ingebouwde functie om afbeeldingen aan te passen. Hiermee kunnen een keur aan instellingen gedaan worden. Het ziet er als volgt uit:


De afbeeldingen aanpasser in Pages, Keynote en Numbers

Spelling- en grammaticacontrole


Pages bevat een uitgebreide spelling- en grammaticacontrole met meertalige ondersteuning. Spelling- en grammatica is in het besturingssysteem Mac OS X geïntegreerd en daar kan elke Cocoa applicatie, waaronder dus Pages, gebruik van maken.

Zoals bij elke andere spellingscontrole krijg je te zien wat er fout is met eventuele verbeteringen. Dit geldt voor zowel de spelling als de grammatica. Als extra functie heeft Pages nog de proeflezer die je kan wijzen op verkeerde zinsconstructies en gebruik van formele en informele tekst door elkaar heen.


De ‘Proeflezer’ in Pages

Op bovenstaand plaatje is heel duidelijk te zien wat de proeflezer doet. Het zoekt naar woorden, woordgroepen en zinnen die niet overeenkomen met de rest van de tekst en geeft een suggestie hoe het beter zou kunnen. Dit kan heel handig zijn bij belangrijke verslagen, cv’s, sollicitatiebrieven en dergelijke, omdat je daar graag één lijn aan wilt houden in de tekst en niet allerlei verschillende vormen door elkaar heen wilt gebruiken.

Documenten samenvoegen


Het is in Pages niet mogelijk om fysieke documenten (.doc, .pages) samen te voegen. Je kan wel plain text (.txt), PDF’jes en HTML in het document invoegen. Persoonlijk vind ik dat wel een nadeel, zoiets zou er wel in moeten zitten.