4min

Tags in dit artikel

,

Presentatie: Keynote

De laatste applicatie in de iWork ’08 familie is Keynote. Keynote is een zeer uitgebreid en eenvoudig te gebruiken presentatieprogramma.

Meest opvallende functies


Wat direct opvalt als je Keynote opent is een uitgebreide keuze aan bestaande thema’s. Als je een thema kiest zit je er niet de hele presentatie aan vast, je kunt het later alsnog wijzigen. Ook kan je verschillende dia’s een ander thema geven, maar in een presentatie leiden dat soort zaken alleen maar af, dat is dus niet aan te raden. Wat verder opvalt is dat alle belangrijke functies in de toolbar aan de bovenzijde te vinden zijn en alle extra functies in het inmiddels welbekende infovenster te vinden zijn.

Keynote biedt daarnaast prachtige standaardthema’s, maar ook een uitgebreide keuze uit overgangen en effecten om de presentatie aantrekkelijk te maken.
Nieuw in Keynote ’08 is ‘Instant Alpha’. Instant Alpha biedt je de mogelijkheid om achtergronden van foto’s te verwijderen zodat deze er beter uitzien in de presentatie. Daarnaast zijn er nog slimme animaties, actie-animaties en voice-over. Deze functies ga ik uitgebreider behandelen in het onderdeel ‘Pakketspecifieke eigenschappen’.

Overzichtelijkheid


Keynote vind ik persoonlijk erg overzichtelijk. Eigenlijk is het in meer of mindere mate net zo overzichtelijk als andere presentatieprogramma’s. Aan de linkerkant bevindt zich de diaweergave en rechts de actieve dia die helemaal naar eigen wens kan worden aangepast. Vervolgens aan de bovenzijde de toolbar met de meest belangrijke functies en in het infovenster zijn alle overige instellingen en functies te vinden.

Zoals ik in de introductie van Keynote reeds aangaf bevat Keynote een ruime keuze aan templates/thema’s. Er zijn thema’s voor een meer professionele uitstraling, maar ook wat informele non-professionele thema’s maken onderdeel uit van Keynote. Thema’s zijn ook weer aanpasbaar en kunnen willekeurig op één, meerdere of alle dia’s toegepast worden. Tussentijds kan er ook van thema gewisseld worden om te kijken of een presentatie beter tot zijn recht komt in een ander thema.

Invoegen van media


Naast de gebruikelijke ondersteuning voor achtergrondmuziek bevat Keynote ook de inmiddels welbekende mediakiezer. Ook hiermee kunnen er weer foto’s, video’s en audiobestanden ingevoegd worden. Voor foto’s en afbeeldingen is er weer de beschikking tot de afbeeldingen-aanpasser om je foto of afbeelding net even wat beter tot zijn recht te laten komen. Video’s kunnen rechtstreeks worden ingevoegd vanuit iMove, iTunes en de standaard Movie map. Keynote biedt geen ondersteuning voor Windows formaten zoals .wmv.

Audiobestanden kunnen alleen rechtstreeks worden ingevoegd vanuit de iTunes bibliotheek. Wel is er de mogelijkheid om een audiobestand in het venster van Keynote te slepen. Ook hier geldt weer dat Windows-formaten niet ondersteund worden.

Pakketspecifieke eigenschappen


Zoals ik in de introductie van Keynote reeds aangaf, beschikt Keynote over een aantal handige en slimme functionaliteiten. Als eerste gaan we Instant Alpha bekijken. Instant Alpha is kort gezegd een functie die ervoor zorgt dat je de achtergrond van een afbeelding kunt verwijderen zodat je deze gemakkelijker in een presentatie kan gebruiken.

Dit is voornamelijk handig wanneer je een grote foto hebt zoals bijvoorbeeld een bloem op een drukke achtergrond. Hiermee kan je de achtergrond verwijderen om alleen de bloem op de voorgrond te kunnen gebruiken. Het is niet moeilijker dan op een gewenste kleur klikken die je wilt verwijderen en vervolgens slepen totdat je het gewenste resultaat hebt behaald. Ten tweede zijn er slimme animaties. Door foto’s vanuit de mediakiezer of vanuit een map naar je presentatie te slepen, maakt Keynote er met slimme animaties zelf een mooie animatie van.
Je hebt tevens nog de keus uit tien verschillende animaties voor het mooiste effect.


Slimme animaties in Keynote.

Ten derde hebben we nog actie-animaties. Het idee van actie-animaties is dat je objecten ook onafhankelijk van elkaar kunt laten bewegen. Zo kun je objecten een pad laten volgen en daar effecten aan toekennen. Zo lijkt het alsof je naar een filmpje zit te kijken, maar dat is dus niet zo. Apple heeft zelf een voorbeeld met een vliegtuig wat een bepaalde afstand aflegt.


Actie-animaties in Keynote.

Je kunt objecten verplaatsen, vergroten/verklein, maar ook ondoorzichtig maken en roteren. Ook kun je aangeven hoe het pad moet lopen. Het pad is nu recht maar bij wijze van spreken zou je ook een kronkelpad kunnen maken. Ook kun je meerdere acties toevoegen. Een object hoeft dus niet alleen te bewegen, maar kan ook tegelijkertijd vergroten of verkleinen of zelfs ondoorzichtig worden.

Als laatste behandelen we Voice-over. Voice-over stelt je in staat om tekst in te spreken voor een presentatie. Dit kan handig zijn als je een presentatie afspeelt maar er zelf niet bij kan zijn om commentaar te geven.


Voice-over in Keynote

In het onderste gedeelte kan de diavoorstelling opgenomen worden. Dit kan simpelweg gedaan worden door op ‘Neem op…’ te klikken en vervolgens kan je de hele presentatie doorlopen en je tekst inspreken. Keynote houdt netjes bij wat je bij welke dia gezegd heeft en als je klaar bent druk op je op escape en wordt de opname opgeslagen. Tot slot biedt Keynote ook nog ondersteuning om Keynote presentaties naar YouTube, iTunes en Garageband te exporteren.

Invoegen van grafieken


Het invoegen van grafieken gaat in Keynote op precies dezelfde wijze als in Pages en Numbers. Meer valt hierover dan ook niet te vertellen.