min

Tags in dit artikel

Inleiding

Geschiedenis


Miranda IM heeft niet altijd de toevoeging IM gehad. De eerste versie van het programma werd in 2000 ontwikkeld door Roland Rabien, die ook een van de hoofdontwikkelaars was voor de populaire applicatie ACDSee. Destijds heette het programma nog Miranda ICQ, omdat het een uitgeklede kloon van de officiële ICQ-client was. Vanaf versie 0.0.4 werd het pakket meteen een stuk uitgebreider en konden er logs worden bijgehouden en waren er plug-ins beschikbaar.

Na de implementatie van het .Net Messenger Service protocol van Microsoft in Miranda ICQ in 2001 kwam de ontwikkeling in een vogelvlucht hoewel diverse ontwikkelaars kwamen en gingen. Ook kwamen er steeds meer plug-ins voor het programma. In 2002 volgde het derde protocol, namelijk die van Yahoo! Messenger. Ook ontstonden er plug-ins die niet zozeer met chatten te maken hadden, maar een RSS-reader en het weer toevoegden aan de contactenlijst.


In datzelfde jaar werd na een discussie ook de naam van Miranda ICQ veranderd naar Miranda IM en in 2003 verdween ICQ ook uit de kern van het programma en werd het een plug-in, waardoor Miranda IM ook werkte zonder dat ICQ geïnstalleerd was op dezelfde pc. De populariteit van het pakket zorgde ervoor dat er steeds meer plug-ins op de markt kwamen. Toen versie 0.4 op de markt kwam waren er al meer dan 400 plug-ins beschikbaar.

Versie 0.5 was ook bijzonder, omdat deze versie ook als Unicode-versie werd uitgebracht voor gebruikers van Windows NT, 2000 en XP. Dat was een groot voordeel, omdat Unicode veel meer geschriften en tekens ondersteunt dan ASCII. In latere versies werden nog meer verbeteringen aangebracht waaronder het versturen van bestanden ongeacht het gebruik van een router.

Behandelde versie


De laatste stabiele versie is op het moment van schrijven versie 0.7.10, die op 3 september 2008 is vrijgegeven. Het ontwikkelteam van Miranda IM werkt momenteel echter ook aan de 0.8-versie, waarvan op 9 oktober 2008 Alpha build 23 is vrijgegeven. Voor de review gebruik ik versie 0.7.10, omdat dit een beter beeld geeft van de stabiliteit en functies van Miranda IM dan een Alpha Build.

Overigens is Miranda IM er alleen voor het Windows platform en het is geschreven in C++. Het pakket is gratis te downloaden onder een GNU General Public License. Als je nu al vragen hebt over het programma zelf dan kun je eventueel terecht in het speciale topic op ons forum.