min

Tags in dit artikel

,

Inleiding

Het DOS-tijdperk


In 1981 lanceerde Peter Norton zijn ‘Norton Utilities’, een softwarepakket dat DOS- gebruikers toeliet om gewiste bestanden terug te halen, aangevuld met een aantal extra programma’s, zoals een programmaatje dat de speakers van de pc liet piepen.

Het softwarepakket was een succes en Peter Norton kreeg er zelfs een baan door bij PC Magazine, dat vandaag de dag nog steeds bestaat. In de loop van de jaren verschenen steeds nieuwe versies die ook steeds meer mogelijkheden kregen, zoals een zoekfunctie en een defragmenteerprogramma. De Norton Utilities-versies gingen door tot 8.0, maar toen Windows 95 ten tonele verscheen, werd de serie opnieuw genummerd. Inmiddels was het product van Peter Norton ook overgenomen door Symantec, dat ook de huidige versie van het programma uitgeeft.

Windws 95 tot nu


Ook na de lancering van Windows 95 was het Norton Utilities-pakket een populaire applicatie. Het complete pakket liet gebruikers toe schijven te beheren, te defragmenteren, op te schonen en te optimaliseren. Gewiste bestanden ophalen en het aanmaken van back-upimages behoorde eveneens tot de mogelijkheden. Dat ging zo door tot Norton Utilities 4.0. Daarna werd de opvolger van het programma Norton Utilities 2000 gedoopt, maar ook dat liedje duurde niet zo lang. Norton Utilities 2002 werd zelfs niet aangekondigd en de latere versies van het programma waren enkel nog terug te vinden in het grotere Norton Systemworks-pakket en dat ging zo door tot versie 2007.

Symantec kiest er vanaf nu dus voor om het Norton Utilities-pakket opnieuw in de losse verkoop aan te bieden onder de naam Norton Utilities 14.0 en dat voor een prijs van om en bij de 40 euro per drie pc’s. Voor dat bedrag belooft Norton een assortiment aan tools dat je toelaat je pc te beheren, de opstarttijd te versnellen en de prestaties van de pc te verbeteren op een toegankelijke manier. Of dat ook zo is, lees je verder in deze review.

Table of contents