3min

Tags in dit artikel

,

Mogelijkheden

Zoals eerder gezegd belooft Norton Utilities de pc op te schonen, de opstarttijd te verkorten en de snelheid van de pc te verbeteren. Het programma is daarvoor opgedeeld in vier delen: optimaliseren, controleren en Windows Tools, aangevuld met de instellingen voor Norton Utilities. Hieronder vind je een korte bespreking van elk kopje en wat je ermee kan.

Optimaliseren


Voor het optimaliseren van je Windows-installatie stelt Symantec zes tools ter beschikking. Een eerste programma is het register opschonen: een registercleaner die je register controleert op foute of overbodige verwijzingen en die aanpast. Daarnaast hebben we het ook het services beheren-programma: met één druk op de knop scant Norton Utilities alle services op je computer. Daarna onderzoekt Norton welke services nuttig zijn voor je computer en welke niet, waarna het programma de nodige wijzigingen doorvoert.


We vinden ook het onderdeel schijven opschonen terug, dat scant de harde schijf op achtergebleven rommel van internetbrowsers en andere programma’s. Tot nu toe verliep alles zowat automatisch, maar dat ligt anders voor het kopje opstartprocessen. Dat is eigenlijk gewoon een grafische schil van een Windowsapplicatie die we evengoed kunnen benaderen via het configuratiescherm.

Gaan we verder, dan komen we nog twee defragmenteerprogramma’s tegen: eentje voor het register en eentje voor de harde schijven. Die laatste maakt trouwens gewoon gebruik van de in Windows geïntegreerde schijfdefragmentatie, maar bijzonder irritant is het feit dat er geen tijd wordt aangegeven door het programma, waardoor je geen idee hebt wanneer die nou precies klaar is. En in het geval van defragmenten spreken we over uren en geen minuten, een tijdsaanduiding is dus eigenlijk een must.

Controleren


Onder het controleren-tabje vinden we ten eerste een kopje terug dat je toelaat om je systeem te controleren. We krijgen daarvoor de beschikking over een magische knop die meteen enkele wijzigingen zou aanbrengen in het register om je pc op die manier vlotter te laten lopen. Daarnaast kunnen we ook een defragmenatietaak inplannen, de lopende processen monitoren, het CPU-verbruik bekijken, vrije schijfruimte controleren en enkele systeemeigenschappen weer geven. Vreemd genoeg gaf Norton Utilities op mijn notebook slechts 2GB geheugen aan, terwijl er 3GB aanwezig is. En nee, er wordt geen gigabyte aan geheugen gedeeld met de videokaart.


Daarnaast kunnen we ook het register controleren. Wanneer we deze applicatie aanzetten, monitort Norton Utilities de wijzigingen in het register om het op die manier blijvend te optimaliseren. Je kunt je computer ook testen aan de hand van een prestatietest, waarvoor gebruik wordt gemaakt van de benchmarks van PassMark. Tennslotte vinden we ook nog een kopje processen weergeve terug, een grafische schil rond de alombekende taskmanager van Windows.

Windows Tools


Hierover valt weinig te zeggen. Het kopje Windows Tools is een verzameling snelkoppelingen naar de belangrijkste applicaties van het configuratiescherm: computerbeheer, systeemherstel, systeeminformatie, windows update, systeemeigenschappen en een snelkoppeling naar het configuratiescherm zelf.


Beheer


Onder beheer kunnen we ten eerste de instellingen van Norton Utilities aanpassen. Tot de mogelijkheden behoren het toevoegen van registersleutels aan een ‘whitelist’, het aanpassen van wat er gescand moet worden en waar. Ook een instelling waarmee je het ‘Onvoldoende Schijfruimte’-ballonnetje van Windows kunt verbergen is van de partij.


En dan is er ook nog de reddingsboei, die toelaat om automatische back-ups terug te zetten. Wij hebben na het gebruik van het programma geen problemen ondervonden, maar moest dat toch het geval zijn, biedt deze reddingsboei een uitweg. De overige twee kopjes bieden info over het programma en ook een updatefunctie voor het programma is van de partij.

Table of contents