3min

Tags in dit artikel

,

Resultaten

Computer 1


We lieten Norton Utilities los op twee totaal verschillende pc’s, waarvan je de eigenschappen hieronder terugvindt. De eerste pc wordt dagelijks zo’n vier uur gebruikt, door een gewone gebruiker en voornamelijk voor game-doeleinden. Dat betekent dat er zelden wordt schoongemaakt en het register nog nooit is geoptimaliseerd, maar dat er ook niet zoveel gesurft wordt en ook andere vervuilende activiteiten worden weinig tot niet uitgevoerd op deze pc.

We hebben de opstarttijd van het systeem gemeten met BootTimer en voor het opschonen startte de pc op in zo’n 35 seconden, maar hou rekening met een foutenmarge van zo’n 5 seconden. We voerden daarop alle mogelijke optimaliseringsprocessen uit en deden daarna opnieuw de BootTimer-test. We zagen echter geen verbeteringen in de opstarttijd. Dat komt waarschijnlijk omdat de rekenkracht van de pc groot genoeg is om kleine foutjes efficiënt op te vangen, zodat een ingreep van Norton Utilities weinig zal uithalen. Bovendien was de opstarttijd van deze pc al behoorlijk laag en BootTimer is ook niet zo nauwkeurig dat het een miniem verschil in opstarttijd goed kan weergeven.

Voor het uitvoeren van de optimaliseringsprocessen hebben we Norton ook een prestatietest laten doen: de score bedroeg toen 1254 punten, zonder de score van de cd-test. Na het uitvoeren van de optimaliseringsprocessen kwamen we echter een score uit die liefst 20 punten lager lag dan de oorspronkelijke score: blijkbaar heeft Norton Utilities ergens een snaar geraakt die beter onaangeroerd was gebleven. Al bij al kunnen we dus stellen dat Norton niets nuttigs heeft gedaan met deze pc.

Systeempecificaties:
Processor: Intel Core 2 Quad Q6600
Geheugen 4096MB
Harde schijven 1x160GB + 1x200GB
Besturingssysteem Windows Vista, SP1

Computer 2


De tweede pc is mijn laptop, die dagelijks zo’n zes à zeven uur wordt gebruikt. Ik maak de laptop regelmatig schoon, CCleaner komt er af en toe langs en voor de rest worden op de pc vooral Office- en internettaken tot een goed einde gebracht. Toch stoorde ik mij al van in het begin aan het trage opstarten van deze laptop, een issue die wel meer mensen hebben ondervonden met de dv5- en dv7-notebookreeks van HP. Het vervangen van de harde schijf door een exemplaar van 7200rpm heeft het probleem iets verbeterd, maar nog niet genoeg naar mijn zin. Benieuwd of Norton Utilities hier iets aan kan veranderen.

Voor het uitvoeren van de optimaliseringsprogramma klokt de de computer af op een opstarttijd van liefst 132 seconden, dat is bijna crimineel lang. Na het draaien van de Norton Utilities-processen kwamen we op een score uit die maar liefst 50 seconden lager lag. In de prestatietests zagen we geen veranderingen tussen de score voordat het programma aan de slag was geweest en nadat het programma aan de slag was geweest.

Norton heeft bij deze pc de opstarttijd dus aanzienlijk en merkbaar verkorkt. Een verandering in de prestaties hebben we niet kunnen afleiden uit de prestatietest (excl. cd-romtest).

Systeempecificaties:
Processor: Intel Core 2 Duo P8400
Geheugen 3072MB
Harde schijven 1x320GB
Besturingssysteem Windows Vista, SP1

Table of contents