2min

Dual-band, dus geen dedicated backhaul

Kijken we naar de technische specificaties van EnGenius EnMesh, dan is het eerste wat opvalt dat we hier te maken hebben met een dual-band-product. Je hoeft dus geen prestaties te verwachten die je met de Orbi– en Orbi Pro-systemen van Netgear en Zyxel Multy X haalt. Die beschikken over een extra 5GHz-radio specifiek bedoeld voor de verbinding tussen de modules. EnMesh moet het evenals bijvoorbeeld het Deco M5-systeem van TP-Link doen met twee radio’s.

Systemen zoals Netgear Orbi zijn veel krachtiger dan EnMesh of Deco M5.

Dit betekent dat de radio die zorgt voor de verbinding tussen modules onderling ook gebruikt wordt om clients aan te sluiten. Je krijgt dan het ‘repeaterprobleem’: een radio moet zenden en ontvangen tegelijk en heeft voor de client dus doorgaans niet veel meer dan de helft van de bandbreedte beschikbaar die in totaal mogelijk is. Positioneer je een module op een plek waar een signaal van 200 Mbps aankomt, dan blijft daar niet meer dan zo’n 100 Mbps van over als het doorgezet is naar een client. Op zich hoeft het ontbreken van een derde radio geen halszaak te zijn. Uiteindelijk is het wat ons betreft veel belangrijker om overal in huis een stabiele verbinding te hebben, niet zozeer de snelst mogelijke. Het is echter wel iets om je van bewust te zijn als je een set zoals deze aanschaft. Je gaat per satelliet onherroepelijk bandbreedte inleveren. De signaalsterkte heeft daar verder niets mee te maken, dus dat wordt wel telkens maximaal versterkt.

Niet het nieuwste

Intern is de EnGenius EnMesh duidelijk anders dan we tot nu toe zagen. De chips zijn wat ouder dan bijvoorbeeld in de TP-Link Deco M5. Waar we tot nu toe de IPQ4019 als de facto standaard CPU hebben gezien in mesh-producten, draait EnMesh nog op een QCA9557. Wel beschikt het product van EnGenius over een separate chip voor 5 GHz, de QCA9882. Bij de Deco M5 verzorgt de IPQ4019 beide frequenties. Als het gaat om flash, zien we bij EnMesh 32 MB, terwijl het werkgeheugen 128 MB bedraagt. Ter vergelijking, Deco M5 heeft evenveel flashgeheugen, maar dubbel de hoeveelheid RAM. Evenals alle andere mesh-apparaten tot nu toe (die zonder uitzondering vanuit een app worden geïnstalleerd), is er ook een Bluetooth-aansluiting aanwezig. Dit voor de initiële verbinding tussen smartphone/tablet en router.