2min

In de praktijk: toetsenbord en knoppen

Specificaties zijn allemaal erg leuk natuurlijk, maar daar koop je onder de streep niet zoveel brood voor. Uiteindelijk is het belangrijk om te ervaren hoe een toestel in de praktijk presteert. Vandaar ook dat we een maand of twee met de Blackberry Keyone rondgelopen hebben. Als je in het verleden een Blackberry gehad hebt (zoals wij), zal de Keyone vertrouwd aanvoelen. Na een jaar of vijf niet op een fysiek toetsenbord getypt te hebben (sinds de Q10), moesten wij er wel weer even aan wennen. Het oude gevoel was echter snel weer terug. De voornaamste gewenning zit hem in het fundamenteel verschillende gebruik van de toetsen. Je kunt niet even schakelen tussen letters, cijfers en tekens, zoals je dat op een virtueel toetsenbord gewend bent. Veel wordt dus gedaan met de ‘alt’-toets in combinatie met de andere toetsen. Een hoofdletter kun je maken door ‘Shift’ te gebruiken, maar ook door langere tijd op een letter te drukken. Dat laatste moet je weer ontwennen als je naar een virtueel toetsenbord gaat. Het feit dat het bordje aanraakgevoelig is, is mooi meegenomen, zeker als je bedenkt dat het scherm sowieso al niet zo groot is als je wellicht gewend bent tegenwoordig. Wil je liever een virtueel toetsenbord gebruiken, dan kan dat ook gewoon natuurlijk. Gebruik je het toestel in de landschapsmodus, dan is dat zelfs de standaard invoermethode. Niet zo gek gezien het feit dat het fysieke toetsenbord dan niet echt goed bruikbaar is.

Tot slot is het best handig dat je per toets een snelkoppeling kunt instellen. Druk je de ‘B’ wat langer in, dan start de Browser, de ‘E’ kun je koppelen aan ‘E-mail’ en ga zo maar door. Dat is best handig.

Minpunten

Irritant aan het toetsenbord is dat het te dicht op de capacitieve toetsen onder het schermpje is geplaatst. Het gebeurt ons vrij regelmatig dat we de Home-knop indrukken als we de ‘T’ willen indrukken. Het is vergelijkbaar met het indrukken van die knop als je de spatiebalk aanraakt op een virtueel toetsenbord, alleen hebben we er op de Keyone veel vaker last van. Tot slot willen we graag nog iets kwijt over de zogeheten Convenience Key aan de rechterkant van de Blackberry Keyone. Het idee is dat je hier bepaalde applicaties mee op kan starten. Dit kan een individuele applicatie zijn, maar ook een serie. Die vallen dan bijvoorbeeld onder de Auto-modus, of de Thuis-modus. Dat is allemaal best leuk natuurlijk, maar in de praktijk hebben wij ons vooral geërgerd aan deze knop. Hij zit namelijk op een plek waar je het toestel vaak vastpakt, vooral tijdens het bellen. En dan fungeert hij als muteknop. Een behoorlijke designflater wat ons betreft. Zeker aangezien je deze ‘feature’ niet uit kunt schakelen.