3min

Tags in dit artikel

iOS 13

Een reden waarom we met deze review hebben gewacht in plaats van meteen na het uitkomen van de iPhone 11 Pro een review te publiceren, heeft te maken met de software. Over het algemeen zijn de belangrijkste iOS releases vrij solide wanneer ze worden gelanceerd, maar iOS 13 was op zijn zachtst gezegd vrij buggy. De 13.1 update zag het levenslicht al een week na de lancering van de iPhone 11-serie.

Om Apple krediet te geven: ze hebben hard gewerkt aan het oplossen van alle grote bugs die gebruikers hebben gemeld. iOS 13.2 heeft de meeste gebreken opgelost en iOS 13.3 heeft nog eens een groot aantal kleinere bugs gladgestreken. Apple-gebruikers kunnen mopperen en klagen, maar ze zien over het algemeen hun problemen binnen een redelijke tijd opgelost worden; iets dat niet kan worden gezegd voor de Android-concurrentie. Met iOS 13.3 (begin december uitgebracht) lijkt het erop dat Apple weer terug is in een rustig vaarwater.

Wij zullen iOS 13 hier niet uitgebreid bespreken, maar we willen wel wijzen op de belangrijkste kenmerken ervan: het OS is sneller en efficiënter dan ooit, waardoor het starten van apps en Face ID aanzienlijk zijn versneld. Na jaren van speculatie is eindelijk een donkere modus geïntroduceerd en dankzij de strenge richtlijnen van Apple voor app-ontwikkelaars functioneert het goed op zowel OS als app-niveau. Een prettige bijkomstigheid is de mogelijkheid om na zonsondergang automatisch over te schakelen naar de donkere modus. De Foto-app biedt veel meer bewerkingsmogelijkheden voor foto’s, live foto’s, portretfoto’s en video’s, en bij het filmen is het nu mogelijk om bepaalde camera-instellingen te wijzigen zonder de app te verlaten. Het volumebalkje is opnieuw ontworpen om minder opdringerig te zijn, er is veel betere controle over welke apps je locatiegegevens kunnen gebruiken en er zijn een heleboel Emoji en Animoji opties voor degenen die dit soort dingen leuk vinden. We moeten ook de Sign in with Apple-functionaliteit vermelden, dat een veilig alternatief is voor het inloggen met Facebook of Google. En als je AirPods hebt, kun je nu eenvoudig delen waar je naar luistert met andere AirPods-gebruikers.

Waarom de Pro geen Pro is

Na twee maanden gebruik van de iPhone 11 Pro is het duidelijk dat Apple opnieuw een geweldig product heeft geleverd. De verbeteringen ten opzichte van de iPhone XS zijn substantieel voor de doorsnee consument, zakelijke gebruikers, ontwikkelaars en fotoliefhebbers. Toch vinden we dat de iPhone 11 Pro zijn ‘Pro’-toevoeging niet verdient. Als we kijken naar wat de iPad van de iPad Pro onderscheidt dan zien we veel functionaliteit die we graag terug hadden gezien op de iPhone.

Ten eerste: het ProMotion-display van de iPad Pro, dat de verversingssnelheid van het scherm dynamisch verandert op basis van inhoud en gebruik. Er gaat een gerucht de ronde dat Apple ProMotion zal integreren in de 2020-iPhones, maar wat ons betreft is dat een jaar te laat.

Een andere Pro-functie die we graag in de iPhone 11 Pro hadden gezien is de Smart Connector, een kabelloze connector voor accessoires van derden, zoals externe toetsenborden. Als je je iPhone vooral zakelijk en onderweg is de Smart Connector een uiterst praktische toevoeging.

En tot slot, ondersteuning voor de Apple Pencil. Gebruikers vragen al jaren om goede stylus-ondersteuning en de Apple Pencil / Pencil 2 is echt een geweldig stukje technologie. Helaas is het niet compatibel met de schermtechnologie die in de iPhone wordt gebruikt. We hoopten dat de ‘Pro’ in iPhone 11 Pro eindelijk betekende dat we de Apple Pencil met onze smartphone konden gebruiken, maar helaas.