min

Tags in dit artikel

, ,

Features

Gelukkig is daarna alles voor elkaar en kan het grote testen beginnen. Maar dan volgt al snel de volgende hindernis. Zodra je naar het IP-adres van de NAS toegaat in je favoriete browser, dirigeert het apparaat je naar het shares-overzicht, en dat terwijl ik verwacht direct in de admin-interface terecht te komen. De /admin moet je zelf veranderen in de browser, want je wordt dus zogezegd automatisch naar de /shares folder ge-redirect in je browser. Erg onhandig. Maar met een bookmark opgelost natuurlijk.

Na het overkomen van deze kleine probleempjes kan het echte werk beginnen. Het moge duidelijk zijn dat deze NAS een tal van features kent. Natuurlijk de meest voor de hand liggende dingen zoals toegang via HTTP of FTP maar ook ondersteuning voor Active Directory en het maken van backups naar bijvoorbeeld een externe locatie, maar deze NAS kan bijvoorbeeld ook dienen als printserver, of als server voor bijvoorbeeld de Squeezebox-serie van Logitech.


De interface laat weinig te wensen over. Deze is duidelijk en overzichtelijk en vertoont geen nukken zoals bijvoorbeeld de Cisco NSS3000. Alle zaken zijn binnen een oogopslag te bekijken en voor diegene die geïnteresseerd zijn in alle kleine wetenswaardigheden komen bij deze NAS duidelijk aan hun trekken. Ook het aanmaken van shares en het toekennen van rechten op RAID-volumes kost geen enkele moeite, al duurt het maken van volumes wel enige tijd, afhankelijk natuurlijk van de grootte van de schijf, maar dat is niet echt verrassend omdat de gemiddelde NAS dit gedrag vertoont.

De prijs zal voor velen ook een forse tegenvaller zijn. Maar voor een gemiddelde prijs bij webshops van rond de 1000 euro krijg je wel een keur aan instelmogelijkheden en dito performance. En natuurlijk vier bijgeleverde 1 TB-schijven.


Waar ik even bij stil wil staan is de dubbele Gigabit Ethernet-aansluiting op de Netgear ReadyNAS NVX. Daar werd ik toch wel even blij van toen ik deze zag. Dat moest natuurlijk uitgeprobeerd worden en een vrije Gigabit-poort op de switch was al snel gevonden. In de webinterface van de NAS zijn voldoende mogelijkheden om in te stellen hoe de dubbele aansluiting zich moet gedragen. Er kan bijvoorbeeld worden gekozen uit een actieve backup van de ene poort, wat voor fout-tolerantie zorgt, of pure load balancing.


Tot slot kent de Netgear ReadyNAS vele add-ons waardoor je ultiem veel mogelijkheden krijgt. Er ging een nieuwe wereld voor me open toen ik deze add-ons vond. In mijn optiek werd deze business NAS ineens ook geschikt voor de consument. Hiermee bedoel ik dat een bedrijf waarschijnlijk geen torrentdownloader nodig heeft.

Daarnaast is er een mogelijkheid om door middel van een add-on SSH te activeren waardoor je nog wat extra mogelijkheden creëert. Je activeert deze add-ons door de binfile te uploaden in de webinterface bij System/Update/Local tab.


Zo als ik al net vermeldde kent de ReadyNas vele add-ons. Zo is er een fan-controller te installeren en een add-on voor PHP. Zelf ben ik ook aan de slag gegaan heb enkele van deze add-ons getest. Allereerst heb ik SSH geactiveerd wat goed werkte. Verder heb ik nog enkele download-add ons geprobeerd als BitTorrent en torrentflux. Deze waren na het installeren van PHP ook klaar voor gebruik en werkte goed. Al met al zijn deze add-ons zijn zeker een toevoeging en een pluspunt.