2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De harde schijf & prestaties (1)

Aansluiten en eerste indruk


Nadat de controller is ingebouwd kan de harde schijf meteen worden aangesloten. Er verschijnt gelijk een icoontje met de melding dat er een nieuw extern opslagmedium is gevonden en of ik hem wil formatteren.

Tijdens het formatteren viel me op dat ik de harde schijf bijna niet hoorde. De externe harde schijf is met zijn Samsung schijf namalijk erg stil. Niet alleen onder het formatteren, later bewees de harde schijf dat dit ook zo was onder het lezen en schrijven.




Na het formatteren van de harde schijf heb ik eerst een aantal bestanden naar de harde schijf gesleept om te kijken wat de algemene de schrijfsnelheid is. Deze schrijfsnelheid verwonderde me behoorlijk, omdat ik niet verwacht had dat usb 3.0 zo snel was.




De eerste snelheid van 215 MB/s hield niet lang aan. Deze snelheid was dan ook maar de pieksnelheid aan het begin van het schrijven. Daarna bleef een snelheid van ongeveer 140 MB/s constant.

HDTune


Na een eerste test met de gewone kopieerfunctie van Windows heb ik het programma HDTune opgestart om de leessnelheden en de reactietijden eens nader te bekijken.




Omdat we hieruit niet duidelijk kunnen concluderen of deze harde schijf nu sneller, langzamer, of even snel is als een gewone harde schijf heb ik hieronder ook nog twee benches toegevoegd van mijn eigen RAID-0 opstelling.




Als we beide grafieken vergelijken zien we dat de gemiddelde schrijfsnelheid van deze harde schijf ongeveer 35 MB lager is dan die van het interne setup. Het maximum ligt zelfs 50 MB lager.

Het minimum van de Freecom harde schijf ligt dan echter weer enkele MB’s hoger dan het minimum van mijn RAID-0 setup.

De gemiddelde toegangstijd van de harde schijf ligt ongeveer 10 ms hoger.

Hieruit kunnen we concluderen dat de Freecom harde schijf behoorlijk snel is. Zeker als je bedenkt dat dit alles via USB gaat. Het is wel nog steeds een stuk langzamer dan mijn interne harde schijven, maar je moet wel bedenken dat het hierbij om RAID-0 gaat. Met andere woorden hierbij schrijft de computer op twee schijven tegelijk. De Freecom harde schijf kan het dus bijna opnemen tegen echte harde schijven in computers met deze snelheden.

HDTach

Met HDTach heb ik nog een keer de schrijfsnelheden getest om te kijken of deze ongeveer overeenkomen met de schrijfsnelheden van HDTune. Als je de grafieken van HDTune en HDTach met elkaar vergelijkt, zie je dat ze ongeveer overeenkomen.