2min

Tags in dit artikel

, , ,

Cameravergelijk

Nokia profileert de N8 niet om zijn kracht onder de motorkap, maar om de multimediale mogelijkheden. Zo heeft de N8 een camera die kiekjes van 12 megapixel vastlegt, wat best indrukwekkend mag worden genoemd. Nokia geeft dan ook aan dat de N8 best je digitale fotocamera kan vervangen.

Maar is dit wel zo? Om de N8 eens te testen hebben we een aantal foto’s genomen, en van dezelfde scene en in dezelfde omstandigheden ook met een Canon IXUS 95 IS, welke foto’s van 10 megapixel maakt. Om de foto’s vergelijkbaar te houden hebben we de Canon-camera foto’s in breedbeeld laten maken.

Links is steeds de foto van de Canon-camera te zien, rechts die van de Nokia N8.





De eerste drie foto’s zijn binnen gemaakt en tonen een duidelijk verschil tussen de twee camera’s. Op de eerste twee foto’s legt de N8 het duidelijk af omdat er een roze waas over de foto’s hangt. De derde foto is een close call, op volledige grootte is wel duidelijk te zien dat de foto’s van de Canon kleurechter zijn, maar de N8 doet het op de laatste foto zeker niet slecht.









Op de foto’s die buiten zijn genomen vallen er twee dingen enorm op. De Nokia N8 maakt duidelijk ‘grotere’ foto’s, er past simpelweg meer op een foto, dankzij de groothoeklens die de telefoon heeft.

Het andere punt dat veel aandacht trekt is de helderheid. Beide camera’s zijn ingesteld op de automatische functie, maar de Canon maakt veel heldere foto’s in vergelijking met de N8. Hier legt de Nokia het duidelijk af.

De Nokia N8 kan daarom ook niet eerlijk concurreren met een normale digitale camera. De Canon is een model van begin 2009 en is toch duidelijk beter dan Nokia’s 12 megapixel-camera. Het houdt echter niet in dat de N8 geen goede stand-in zou kunnen zijn wanneer je even vlug een foto wil nemen, want dit kan de camera prima. De camera is dan ook duidelijk beter dan de gemiddelde camera die je op een smartphone zal vinden.