3min

Tags in dit artikel

, , ,

Verpakking en uiterlijk

De Nokia N8 is qua uiterlijk best uniek te noemen in de smartphone-wereld. Natuurlijk is het je eigen smaak die de doorslag moet geven over het uiterlijk van de N8. Eén ding dat moeilijk te ontkennen valt is dat Nokia aardig haar best heeft gedaan om de N8 een stijlvol en consequent uiterlijk mee te geven.

De N8 is te verkrijgen in een vijftal verschillende kleuren, te weten: zilver wit, donker grijs, oranje, blauw of groen.



Verpakking
De Nokia N8 wordt geleverd in een blauwe platte en matte kartonnen doos. Op de doos staat op de voorkant slechts het silhouet van de N8 en het logo. Op de achterkant staan een aantal logo’s en een lap standaard-tekst. Door twee flappen omhoog te doen komt eerst de telefoon tevoorschijn. Als de telefoon en zijn ‘ligplaats’ vervolgens worden verwijderd komt een scala aan kabels en boekjes tevoorschijn.

Zo is er natuurlijk de acculader, naast een zeer degelijke in-ear headset welke ook een afstandbediening heeft voor het volume en media-knoppen. Een micro-USB-kabel mag natuurlijk niet ontbreken en verder is er ook een mini-HDMI naar HDMI en micro-USB naar USB-adapter meegeleverd. De laatste adapter is bedoeld voor de ‘USB on the Go’-functionaliteit. Alle kabels zijn zeer stijlvol vormgegeven en voelen ontzettend stevig aan.

Nokia levert verder tweemaal een handleiding mee, één in het Frans en één in het Nederlands. Als laatste zijn er ook nog wat extra reclame-boekjes over Nokia-services als de Ovi Store en Nokia Care bijgevoegd.

Aan accessoires voor de Nokia N8 is in ieder geval geen gebrek.




Uiterlijk
De voorkant van de Nokia N8 wordt bijna volledig in beslag genomen door het scherm van 3,5 inch. Boven het scherm is het logo en type van de telefoon terug te vinden, alsook een lichtsensor en de front-face camera. Onderaan het scherm is een gaatje voor de microfoon te vinden, samen met de enige fysieke knop op de voorkant, de menutoets.





Op de achterkant is prominent het Nokia Nseries-logo terug te vinden. boven het logo is een verhoogd deel te zien waar de camera-apparatuur achter schuilt. Van links naar rechts is hier de LED- en Xenon-flitsercombinatie geplaatst, gevolgd door de cameralens, een luidsprekertje en een extra microfoon voor video-opnames.

De linker-zijkant herbergt een slot voor een MicroSD- en SIM-kaart, dit slot is bedekt door een klepje. Verder naar beneden is een indicatielampje voor het opladen en een Micro-USB-aansluiting geplaatst. De rechter-zijkant bevat een volume/zoom-toets, een blokkeringsschakelaar en een cameratoets.



Aan de onderkant vinden we alleen een aansluiting voor de Nokia-acculader en een gaatje voor een polsband, welke overigens niet meegeleverd wordt. Op de bovenkant is een aansluiting voor een headset en een HDMI-kabel te vinden, alsook de aan/uit-knop.

De Nokia N8 voelt zeer stevig aan doordat het toestel voornamelijk uit metalen covers bestaat. De boven- en onderkant zijn echter van plastic gemaakt, wat natuurlijk wel breekt met het geheel. Vermoedelijk heeft Nokia hiervoor gekozen om de ontvangst van allerlei draadloze signalen optimaal te houden.

Opvallend is verder dat de accu van de Nokia N8 niet zomaar vervangen kan worden. Door middel van twee Torx-schroefjes is het onderste klepje bevestigd. Niet iedereen kan het apparaat dus openmaken en tijdens de tests bleek toch dat dit niet altijd even handig was.

De telefoon kan slechts één kant op gekanteld worden en in mijn opinie heeft Nokia voor de verkeerde kant gekozen. Door de telefoon naar links te kantelen draait het scherm, draai je hem echter naar rechts, dan gebeurt er niets. Het is raar dat het niet beide kanten op kan, maar het grote probleem zit hem in de aansluiting voor de headset, welke links op de bovenkant zit. Juist, dat is de plaats waar je ook je hand houdt wanneer je de telefoon in landscape-mode hebt. Zelf luister ik onderweg graag naar muziek terwijl ik ook met mijn telefoon bezig ben, dit vind ik persoonlijk dus een grote ontwerpfout.