2min

Tags in dit artikel

, , ,

Multimediamogelijkheden

Nokia positioneert de N8 voornamelijk als een multimedia-telefoon, niet als een krachtpatser. De Finnen weten waarschijnlijk maar al te goed dat ze op dat gebied voorlopig nog altijd niet de strijd aan kunnen gaan met Android en iOS. Nokia moet het dus over een andere boeg gooien en gaat dus voor de multimediale mogelijkheden.



HDMI en video’s afspelen


Zo is de Nokia N8 één van de eerste smartphones met een HDMI-output. Dankzij deze output wordt het natuurlijk makkelijk om eventjes een filmpje te tonen op een scherm, mits je tenminste de adapter bij je hebt, daar het wel om een mini-HDMI-poort gaat en dit is een standaard die voorlopig nog weinig te vinden is. Dankzij ondersteuning voor Dolby Mobile wordt de ervaring nog eens aanzienlijk beter.

Volgens de website van Nokia wordt een groot aanbod aan videoformaten ondersteund, namelijk: 3gpp, D-1, Flash video, H.264, Mpeg-4, Realvideo 10, Sorenson Spark,vc-1, vp6 en wmv 9.

De video’s spelen op zich prima af, al blijkt wel dat Full HD-video’s een probleem opleveren. Zo wordt het geluid afgespeeld, maar blijft het scherm zwart, zowel op de telefoon als wanneer de HDMI-output wordt gebruikt.



USB on the Go


Een hele interessante functie is USB on the Go, welke het mogelijk maakt om een USB-apparaat middels een adapter aan te sluiten op de telefoon. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om op vakantie even gauw de foto’s van je camera naar de telefoon te verplaatsen en deze te gebruiken als opslag. Zo kan het natuurlijk voorkomen dat je foto-camera vol is, maar kan je je foto’s dus mooi kwijt op je smartphone.

Verder is het ook mogelijk om simpelweg een USB-stick aan te sluiten en daarvan een video af te spelen of een document te openen, verzin het zelf maar. Het werkt makkelijk en kan op verschillende momenten van pas komen. Opnieuw, mits je de adapter bij je hebt.



Radio


De N8 beschikt niet alleen over een FM-ontvanger, maar kan ook signalen versturen door middel van een FM-zender. Dankzij deze eigenschap is het mogelijk om muziek af te spelen en dit op te pikken met je autoradio. Natuurlijk moet de telefoon wel redelijk in de buurt zijn van de antenne van je auto.



WebTV


Het was de bedoeling om bij de launch een aantal Nederlandse zenders beschikbaar te hebben, maar vooralsnog is WebTV beperkt tot een aantal globale TV-zenders zoals National Geographic en CNN. Meer zenders zijn vanuit de Ovi Store te downloaden, maar vooralsnog is het aanbod zeer beperkt.

Het streamen werkt, maar is niet echt ideaal omdat de interface vrij traag werkt. De kwaliteit van de getoonde video is echter zeer acceptabel.