2min

Inleiding

Asus heeft met de Republic of Gamers-serie, waar ook de Crosshair IV Extreme onderdeel van is, een serie producten waaronder moederborden, videokaarten maar ook volledige systemen vallen. Zoals de naam al doet vermoeden is de Republic of Gamers-serie erg gericht op game-enthousiastelingen, maar ook op overklokkers. De Crosshair IV Extreme kost ongeveer 230 euro.



De Crosshair IV Extreme heeft voor beide groepen interessante features in de aanbieding. Zo is voor de gamende menigte de LucidLogix-chip ingebouwd, waarmee men videokaarten van AMD en Nvidia met elkaar kan combineren, alsook videokaarten van dezelfde merken, maar van een verschillende serie.

De overklokkers worden bediend met een optionele module die op het moederbord geplugd kan worden. Door middel van deze module kan een bluetooth-connectie worden opgezet met verschillende apparaten zoals iOs-, Symbian- of Windows Mobile-telefoons, waarmee extern overklokt kan worden. Verder kan men natuurlijk ook gewoon aan de slag met de overklokfeatures die de Bios en de AI Suite leveren.



Specificaties


Model
Merk/Fabrikant Asus
Type Crosshair IV Extreme
Processorondersteuning
CPU socket AM3
Processortype Phenom II, Athlon II, Sempron 100
Chip(set) AMD 890FX + SB850
Geheugen
Sloten 4 x 240-pins
Type DDR3 1066/1333/1600/2133 (OC)
Maximale capaciteit 16GB
Channel-ondersteuning Dual-channel
Uitbreidingssloten
PCI Express 2.0 x16 5
PCI 2.2 1
Opslagapparaten
SATA2-connectors 2
SATA3-connectors 6
E-SATA-connectors 1
RAID RAID 0, RAID 1, , RAID 5, RAID 10
IDE
Video
Onboard Nee
Audio
Audio 6-poorts, SPDIF Optisch
Kanalen 7.1
Onboard LAN
LAN-aansluitingen 1
Snelheid 10 /100 /1000
I/O-aansluitingen
PS/2 1x PS/2 voor toetsenbord of muis
USB 2.0 7
USB 3.0 2
Interne Aansluitingen
Onboard USB 6 x USB 2.0 (verdeeld over 3 Hubs)
Firewire (1394a) 1
Fan-connectors 8 (1 CPU, 1 voeding, 3 kast, 3 optioneel)
IEEE 1394a 1
Fysieke specs
Type ATX
Afmetingen 26.9 cm x 30.5 cm
Uitgebreide productspecificaties kun je hier vinden.




Asus levert de Crosshair IV in een grote rode doos. In deze doos vinden we natuurlijk een driver-CD, handleiding en een backpanel, maar ook een RoG Connect-kabel, drie SATA 3- en 1 SATA 2-kabels.

Verder is er ook een paneeltje met twee USB 2.0- en een Firewire-poort terug te vinden, alsook een Crossfire-kabel, labels voor kabels, een pakketje thermal-kabels en de RC bluetooth-card, waar we het al even over hadden.

Het backpanel verdient wat extra aandacht, dit is namelijk niet zomaar een dun metalen plaatje dat in de kast wordt geklemd en waar allerlei metalen puntjes uit steken. Asus heeft de plaat een stuk dikker gemaakt door middel van kunststof. De metalen uitsteeksels zijn daardoor overbodig geworden. Het oogt beter en daarnaast is het minder gevaarlijk voor je vingers.