Overklokken
Asus biedt met de Crosshair IV Extreme meerdere mogelijkheden om het systeem over te klokken. Zoals beschreven kan dit door middel van de Bluetooth-module die wordt meegeleverd, in combinatie met een programma voor je smartphone. We kregen een dergelijke verbinding echter niet opgezet en hebben dit onderdeel dus even gelaten voor wat het is.Om het systeem over te klokken hebben we gebruik gemaakt van de Bios-features, maar vooral de AI Suite van Asus. Met behulp van deze software is het mogelijk om real-time over te klokken in Windows zelf.

Via de Bios kregen we de mogelijkheid om de CPU en het geheugen automatisch over te klokken naar de snelheden van duurdere modellen van de CPU. Wanneer we de snelste CPU die beschikbaar was selecteerden, klokte het systeem prima naar een snelheid van 3,15 GHz. Deze overklok nemen we als systeem voor de automatische overklok, omdat we zelf weinig hoefden te doen om deze overklok te realiseren.
Vervolgens zijn we aan de slag gegaan in de AI Suite, waar we de FSB konden opvoeren tot 290, wat met een multiplier van 13 betekende dat de CPU tot een snelheid van 3,85 GHz overgeclockt werd. Het systeem draaide in idle-situatie prima, maar in stress ondervonden we blue screens en freezes. Uiteindelijk moesten we terug tot een FSB van 270 om het systeem stabiel te krijgen. We draaiden onze overklok-tests dan ook op een snelheid van 3,51 GHz.

Het systeem zou met een betere koeling wel stabiel te krijgen zijn op een hogere snelheid, maar omdat we het moesten doen met de kleine Xigmatek HDT-S1283 werd de processor niet voldoende gekoeld, ook niet wanneer we nog twee extra 120 MM-ventilatoren op het koelblok richtten. Desalniettemin kon met de overklok een snelheidswinst van 48 procent gerealiseerd worden, in stabiele situatie was de winst alsnog 35 procent.