2min

Effectmaskers & AVCHD

Een iets meer hobbygehalte hebben dan weer de effectmaskers. Hoewel deze zeker wel handig kunnen zijn, ben ik er in de huidige vorm nog niet echt van overtuigd, omdat het niet super werkt. Met effectmaskers is het mogelijk om kleuren aan te passen, bijvoorbeeld om bepaalde gedeeltes grijs te maken. Hoewel dit best een leuk effect kan zijn, is het op dit moment zo dat objecten in beeld niet aangepast kunnen worden, in plaats daarvan moet een vast gedeelte van het beeld aangepast worden, wat ertoe leidt dat er oneffenheden zullen onstaan – gebieden die eigenlijk niet grijs zouden moeten zijn, worden het toch.



Op het gebied van AVCHD, een formaat dat veel gebruikt wordt bij het opnemen van HD-video, is ook het een en ander verbeterd. Voor dit formaat is een speciale importassistent toegevoegd, een functie die misschien wat eerder had mogen verschijnen. Niet langer is het nodig om door mappen te bladeren met nietszeggende bestandsnamen. Verder is het met AVCHD nu eindelijk ook mogelijk om ze te branden op DVD of Blu-ray met een menu erbij. Ook zou het werken met AVCHD snellere moeten gaan, omdat nu nog alleen de bewerkte stukken opnieuw gerenderd worden.



Ook zijn er in Video Deluxe 17 nog enkele wijzigingen gemaakt die voor efficiënter werken moeten zorgen. Een daarvan is intelligente muismodi. Een kleine functie waarmee het met een druk op de knop mogelijk is om te kiezen of een geheel project of één enkel video-object verplaatst moet worden. De tweede functie is dat het nu mogelijk is om met de objectzoomfunctie snel één object dat op de tijdslijn staat, te bewerken.

Andere nieuwe functies die ik toch nog even wil noemen, zijn de mogelijkheid om AVCHD ook in 50p te bewerken, verbeterde prestaties (vooral 64-bitondersteuning is een mooie toevoeging) en over het algemeen verbeteringen in bijvoorbeeld de video-editor, waarin nu direct videotitels te bewerken zijn, automatische scènedetectie en secundaire kleurcorrectie.