2min

3 dimensies

Zodra het programma gestart wordt, lijkt er niet zo veel veranderd ten opzichte van versie 16. De interface is op het eerste gezicht grotendeels hetzelfde en ook qua knoppenindeling is er niet veel anders. Gelukkig maar, dan hoef je het hele programma ten minste niet opnieuw te leren en met de huidige interface is ook niets mis.

De interface is in deze versie wel meer gestroomlijnd. Waar in de vorige versie nogal eens schermen te voorschijn kwamen die in het geheel niet pasten bij de rest van het programma, is dat deze keer niet meer het geval.



Maar goed, een pakket koop je natuurlijk niet voor de interface en er is dan ook meer veranderd. Nieuw is de exporteerassistent waarmee het eenvoudiger is geworden om projecten te exporteren naar verschillende formaten – eveneens direct naar YouTube, Vimeo, Facebook en ISO-formaat. Nu zijn alle lastige instellingen namelijk standaard verborgen, maar dus gewoon terug te halen voor de geavanceerdere gebruiker.

Zoals ik net al vertelde is de belangrijkste wijziging van de versie van dit jaar ondersteuning voor 3D-beelden. 3D-beelden kunnen geïmporteerd, bewerkt en geëxporteerd worden. Indien je de DVD-versie koopt in de winkel, krijg je er gelijk een 3D-bril bij, maar dit is nog wel een anaglyphbril, gezien de bril voor het ene oog alleen rood- en het andere alleen cyaanlicht doorlaat.



3D-ondersteuning is leuk, maar er moet nog wat werk verricht worden. Met de anaglyphbeelden gaan namelijk kleuren verloren. Het gebruik van 3D is dan ook alleen aan te raden als je een 3D-televisie hebt die iets nieuwere technieken gebruikt, zodat alles beter overkomt. Naast het bewerken van 3D-beelden is het overigens ook mogelijk om 3D-beelden te creëren.

Indien je nog geen 3D-camera hebt, is het toch mogelijk om mee te doen aan de 3D-hype, namelijk door middel van twee camera’s. Twee parallel gemonteerde camera’s kunnen als 3D-opnamesysteem gebruikt worden. Video deluxe 17 lijnt deze beide videosporen dan uit zodat het een fatsoenlijk 3D-beeld wordt.

Een andere, misschien wat meer praktische functie, is multicam-editing. Iets wat het bewerken van video een professioneel tintje kan geven. Stel je hebt namelijk meerdere opnamen van hetzelfde concert, dezelfde wedstrijd of dezelfde wat dan ook, dan kunnen deze drie opnamebronnen tegelijk in een apart venster worden afgespeeld en hoef je alleen te klikken op een camerastandpunt om dat te gebruiken in de uiteindelijke film die je wilt maken.