Inleiding

Xigmatek heeft recent enkele CPU-koelers op de markt gebracht, allemaal tower koelers. Wij nemen er op Techzine 3 onder de loep, welke qua prijs uiteen lopen vanaf ongeveer 20 euro tot rond de 50 euro. We beginnen met een high-end koeler, de Xigmatek Aegir SD128264.

Xigmatek kiest zoals altijd voor mythische namen. In dit geval voor Aegir, de naam van een Noorse God die de baas is over alle zeebeesten, een beetje zoals de Griekse Poseidon dus.

Het grappige aan het tweede deel van de naam van Xigmateks koelers is dat ze het aantal heatpipes in de naam verwerken. De naam van de Aegir is SD128264. Hierbij betekent 12 dat er een 120 mm ventilator wordt gebruikt, 82 dat er twee heatpipes van 8 mm aanwezig zijn en 64 dat er vier heatpipes van 6 mm zijn. Een beetje nutteloos maar wel grappig detail.

Als we beter naar de features van deze CPU-koeler dan zien we dat deze koeler gebruik maakt van het zogeheten D.L.H.D.T. Ofwel Double Layer with Heat-pipe Direct Touch. Een hele mond vol, waar het op neer komt is dat er nu twee lagen van heatpipes zijn. Iets wat we ook al eerder zagen bij Xigmatek’s Thor’s Hammer.Het H.D.T. Concept kennen we ondertussen wel, hierbij staan de heatpipes direct in contact met de processor. Bij deze Double Layer-versie betekent dit dat er twee 8 mm en twee 6 mm op de eerste laag zitten en dus direct contact maken met de processor. Vervolgens zitten er nog twee 6 mm heatpipes op deze heatpipes. Natuurlijk wel met opvulling van een aluminum vormpje ertussen, maar toch.

Prijs


De Aegir is een high-end koeler en de prijs is daar dan ook naar, deze CPU-koeler gaat voor ongeveer 50 euro over de toonbank. Daarvoor krijg je uiteraard de CPU-koeler maar wordt er ook een goede 120 mm ventilator bijgeleverd. Ook ondersteunt de Aegir standaard alle courante sockets, waardoor je geen extra geld kwijt bent voor aparte bevestigings-kitjes.

Dit review exemplaar is beschikbaar gesteld door Caseking.