Inleiding

Deze week publiceerde we al 4 reviews van processorkoelers waarvan 2 van Xigmatek. Allen waren zogenaamde tower-koelers, een koeler waarbij heatpipes de warmte naar een soort toren van vinnen leiden. De twee Xigmateks die eerder voorbij kwamen waren de Aegir, een high-end model en de Gaia, een mid-end model. In deze review bekijken we de laatste categorie een low-end model.

Loki heet de koeler van vandaag, dit is de kleinste koeler van het stel en dus de goedkoopste. Ondergetekende moest weer enig zoekwerk doen om te achterhalen waar het nu weer voor stond omdat het niet zo snel was terug te vinden op verpakking. Het betreft weer een persoon uit de Noorse Mythologie: ditmaal is het de god van het vuur.

Xigmatek is een echte fan van de H.D.T. Methode, ofwel Heat-pipe Direct Touch. Het H.D.T. Concept kennen we ondertussen wel, hierbij staan de heatpipes direct in contact met de processor. We zijn van Xigmatek en andere fabrikanten wel gewend dat ze dat toepassen bij de high-end koelers, maar deze goedkope Loki-koeler kon er ook niet aan ontlopen. De heatpipes zijn hierbij wel een stukje dunner met zo’n zes mm waar normaal gesproken acht mm gebruikt wordt. Dit zou dus zeker merkbaar moeten zijn in de prestaties.Prijs


De Loki is een koeler die zich echt richt op een kleine upgrade ten opzichte van de stock-koeler. Hij is dan ook niet duur en gaat over de toonbank voor 17 euro, zo’n 8 euro goedkoper dan de Gaia koeler van Xigmatek. De koeler ligt daarmee in het segment van de Coolermaster TX3 en de Artic Freezer 7 Pro, dat zijn ook koelers met de drie tamelijk dunne heatpipes en een 92 mm ventilator. Alle courante sockets worden ondersteunt door de Loki waardoor deze zeer flexibel in gebruik is.