4min

Tags in dit artikel

, ,

Uiterlijk + installatie

Uiterlijk


De Aegir is zoals eerder aangegeven een tower-model CPU-koeler. Hij heeft zes heatpipes, vier van 6 mm en twee van 8 mm, en deze gaan allen naar de 48 aluminium vinnen.



De aluminium vinnen zijn bij de Aegir zo’n 0,4 mm dik en zijn in elkaar gevouwen zodat het geheel een stuk steviger wordt. Het ombuigen van de vinnen gebeurt nu minder snel, maar niet onmogelijk. De vinnen zijn nu eenmaal niet zo dik met 0,4 mm.



Het is goed te zien dat er nog ruimte zit tussen de heatpipes. Nu is dat bij alle H.D.T.-koelers zo, maar dat geeft wel aan dat je iets meer koelpasta dan normaal moet aanbrengen omdat er nu een flink deel tussen de voegen gaat zitten.



Het koelblok zelf weegt zo’n 670 gram zonder ventilator. Daarnaast is de koeler 159 mm hoog waardoor je wel rekening met je behuizing moet houden wil je er zeker van zijn dat deze ook past.



De bijgeleverde ventilator kan zo’n 90 CFM verplaatsen bij een toerental van 2200 RPM. Xigmatek claimt dat het geluidsniveau hierbij 20 dB is.



De Aegir lijkt qua ontwerp veel op de andere koelers die Xigmatek in het assortiment heeft, echter heeft deze wat meer heatpipes. Ik zelf vind het een beetje een ‘back to the basic’ koeler, maar wel in positieve zin, hopelijk maakt de koeler dat in de prestaties ook waar.

Installatie


Om de Aegir-koeler te installeren moet je eerst de backplate aanbrengen. Deze universele backplate heeft verschillende gaten. Na het uitlijnen is het vrij snel duidelijk welke je moet gebruiken.
Vervolgens dien je de vier bouten door deze gaten halen en aan de andere kant te voorzien van vier rubberen ringetjes. Dit is om eventuele kortsluiting en beschadiging tegen te gaan.



Vervolgens dienen de vier moeren aan de bouten gedraait te worden, dus bovenop de rubberen ringen. Het voordeel hierbij is dat je de moeren met de hand kan aandraaien. De processor ligt nu nog steeds bloot waardoor je makkelijk de koelpasta kan aanbrengen.



De volgende stap is om de zogeheten armen aan te brengen. Hierbij komt ook een kleine moersleutel om de hoek kijken. De armen worden vastgezet met moeren met zes hoeken. Deze kan je simpelweg niet voldoende aandraaien met de hand. Voor deze manier is waarschijnlijk gekozen omdat je met een moersleutel veel meer kracht kan zetten dan met je vingers. Dit werkt wel gewoon goed, maar je moet alleen best vaak draaien met de moersleutel voordat het goed vast zit. Hoewel moeren natuurlijk net iets meer stevigheid en kracht bieden dan schroeven maakt het de installatie wel wat lastiger.



Zoals bij het uiterlijk al goed te zien was beschikt de heatbase van de Aegir-koeler over twee gaten zonder schroefdraad. De balk die diagonaal over de heatbase steekt moeten wederom met dezelfde zes-hoekige moeren worden vastgezet aan de armen. Deze balk zorgt dus voor de druk op de heatbase en dus van de heatbase op de processor.



Dan komt nu het moment om de ventilator aan te brengen. Dit kon niet eerder omdat je dan niet meer de moeren goed aan kan draaien.
Het aanbrengen van de ventilator gaat aan de hand van zogenaamde rubberen schroeven. Één uiteinde moet je aan de koeler vastmaken door middel van het dikke stuk in een inkeping te drukken. De rubberen schroef kan niet meer naar boven of onderen bewegen omdat deze is vastgeklemd door enkele vinnen.



Nu die vier rubberen schroeven aan de koeler zelf zitten moet je de ventilator nog aanbrengen. Dit gaat wat lastiger omdat de schroeven niet zo lang zijn (opvallend, want bij de Xigmatek LOKI koeler zijn andere rubberen schroeven gebruikt die veel makkelijker aan zijn te brengen). Ook is het rubber nog redelijk stug waardoor je best veel kracht moet zetten om het dikke stuk van de schroef door het gat van ventilator te krijgen.

Het is uiteindelijk een hoop gerommel en je moet flink wat kracht zetten om de ventilator te bevestigen. Iets wat niet echt wenselijk is in de buurt waar normaal je werkgeheugen zit. Maar er moet gezegd worden als het eenmaal vast zit dan zit het ook goed vast, net als bij de moeren.



Na de installatie is te zien dat de ventilator het werkgeheugen wel enigszins overlapt. Werkgeheugen met hoge heatsinks zullen dus waarschijnlijk niet in het eerste slot passen. Het tweede slot is daarentegen geen probleem.

Ik moet zeggen dat de handleiding erg duidelijk is hoe de koeler moet worden geïnstalleerd. De afbeeldingen geven zeer goed aan wat de bedoeling is. De installatie gaat kortom erg makkelijk op het plaatsen van de ventilator na.