2min

EFI Bios

Met de introductie van Sandy Bridge wordt ook het gebruik van een EFI Bios geïntroduceerd door veel fabrikanten. Niet elke fabrikant doet tot op heden hieraan mee maar Asus heeft besloten een poging te wagen en heeft ook zijn eigen EFI Bios ontwikkeld.



Wanneer de Bios wordt geopend komt men in eerste instantie in een erg eenvoudige variant, waar men bediend wordt van een aantal temperaturen en snelheden van ventilatoren. Verder kan hier de boot-prioriteit worden gewijzigd. De belangrijkste functie is echter dat men kan kiezen tussen een aantal verschillende energieprofielen. Standaard staat het systeem ingesteld op een uitgebalanceerde instelling, maar er kan ook gekozen worden voor een energiezuinig of overklokt profiel, met natuurlijk de nodige veranderingen in de prestaties.

Asus grijpt de mogelijkheid dus aan om door middel van EFI de Bios een stuk gebruiksvriendelijker en grafischer te maken. Het is natuurlijk mogelijk om de bios aan te sturen met het toetsenbord, maar tevens met de muis. Voor mensen die weinig ervaring hebben met de bios wordt het wel makkelijk om een klein aantal dingen snel en eenvoudig te wijzigen.



Het is ook mogelijk om naar een uitgebreidere variant van de bios te gaan, waar ook in te stellen is dat het systeem automatisch doorstart naar deze variant van de Bios, wanneer deze wordt opgeroepen. De geavanceerde bios is, op de grafische schil na, eigenlijk weinig anders dan de bios-varianten die we terug zagen bij oudere processoren. Alle dingen die de gemiddelde gebruiker zich maar kan wensen zijn in te stellen, maar nu dus ook door middel van de muis. Maar of het er nou echt makkelijker op wordt in deze geavanceerde mode, is nog maar de vraag. Wij vielen toch vaak weer terug op het gebruik van alleen het toetsenbord, maar we zijn wel van mening dat de grafische schil van Asus de bios wel als resultaat heeft dat het een prettigere ervaring is.