2min

I/O-panel en Layout

Deze pagina is bedoeld om een uitgebreid beeld te krijgen van het I/O-panel en de layout van het moederbord, beginnende met het I/O-panel van de P8P67.



Backpanel

Het backpanel bevat een flink aantal poorten, van links naar rechts zien we twee PS/2-poorten, een optische aansluiting, de bluetooth-module, 6 USB 2.0- en één Firewire-poort. Daarnaast is er ook nog een LAN-poort en twee USB 3.0-poorten en jack-plugs voor een 7.1 geluidsset.

Layout

Opvallend aan de P67-borden die we van de verschillende fabrikanten ontvingen, is dat ze qua chips helemaal niet zo volgestouwd zijn. Er is nog vrij veel ruimte overgelaten op de zwarte printplaat.



Het P8P670-moederbord is voorzien van veel blauwe onderdelen, helaas is de layout weinig stijlvol, aangezien Asus allerlei verschillende kleuren blauw gebruikte om verschillende onderdelen van elkaar te kunnen onderscheiden. Natuurlijk is dit alleen maar aan te moedigen, maar de combinatie van kleuren is niet optimaal. Zo zijn er maar liefst drie verschillende kleuren gebruikt voor de Sata-poorten. Sata 3 GB/s-poorten zijn voorzien van een lichtblauwe kleur, Sata 6 GB/s-poorten van een grijze kleur, en nog eens twee 6GB/s-poorten die verbonden zijn met een Marvell-controller zijn dan weer marineblauw. Als mensen graag willen weten welke poorten met welke controller verbonden zijn, is er natuurlijk ook gewoon de handleiding.



Gelukkig kon Asus het moederbord voorzien van passieve koelblokjes, welke tevens van een opvallende vormgeving voorzien zijn. Een klein gemis op het bord zijn toch wel de power- en reset-knoppen, onderdelen die we op veel moederborden terug zien en ons werk net even een stukje lastiger maken. Daarom iets dat we gelijk afstraffen in elke review: "Beste mensen van Asus, die knoppen op het moederbord moeten terug!".

Assemblage

Tijdens het assembleren van het systeem kwamen we geen enkel probleem tegen. De stock koeler van de Sandy Bridge-processoren paste prima op het bord, maar ik kan me wel voorstellen dat sommige grotere koelers in de clinch komen te liggen met de koelblokjes rondom de socket. De blokjes zijn zeker niet miniem en zitten niet riant ver van de socket af.