3min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Exterieur

Zoals eerder vermeld is de PC-Q09 van Lian Li in meerdere kleuren verkrijgbaar. In deze review wordt de zwarte variant onder de loep genomen.

Het zwart is gebruikt voor het gehele exterieur van de behuizing. Ook de schroeven zijn meegespoten in dezelfde kleur. Alleen de aan- en uitknop heeft een zilveren metallic finish.

Zijkanten


Aan de zijkanten van de behuizing is weinig bijzonders te zien. We treffen hier geen ingegraveerde logo’s en dergelijke aan. Over het algemeen kan er gesproken worden van een strakke afwerking.

Aan de linkerkant treffen we vooraan een aantal ventilatiegaten aan. Een ventilator kan hier echter niet geplaatst worden.



De rechterkant herbergt wel een mogelijkheid tot een plaatsen van een ventilator. Achter de ventilatiegaten heeft Lian Li het mogelijk gemaakt om een 80 mm ventilator te plaatsen. Deze wordt aan de achterkant van de rechterkant geplaatst.





Het is jammer dat er aan de linkerkant ook niet gekozen is voor een 80 mm ventilator. Dan was er sprake geweest van een soort push-pull configuratie waarbij één ventilator de lucht aanzuigt en de andere ventilator de lucht weer uit de behuizing duwt. Vermoedelijk heeft Lian Li dit achterwege gelaten om de behuizing zo compact mogelijk te houden en de "Mini-Q"-serie eer aan te doen.

Voorkant


De voorkant van de behuizing wordt ten eerste gekenmerkt door de vrij opvallende aan- en uitknop die vanwege het uiterlijk in schril contrast staat met de rest van de voorkant. De knop voelt degelijk aan en is goed verwerkt in de behuizing.



Een tweetal tekortkomingen aan de voorkant betreffen het missen van een resetknop en het ontbreken van LED’s die een indicatie geven van de status van het systeem. Vermoedelijk zijn deze achterwege gelaten om, in een situatie met dit systeem geplaatst onder een TV, de gebruiker niet tot last te zijn tijdens het kijken. Het was beter geweest als er dan een mogelijkheid was geweest om deze statusindicatoren aan of uit te zetten.

Bovendien treffen we aan de voorkant nog een aantal aansluitingen aan die de connectiviteit van de behuizing verbeteren. Hier zijn twee audio aansluitingen geïntegreerd en twee USB 3.0-poorten. Met het oog op HTPC-gebruik is het jammer dat er geen eSATA-aansluiting aanwezig is.

Tot slot zien we onderaan de voorkant nog een 5,25 inch drive bay die vormgegeven is in het Slimline-ontwerp.



Bovenkant


De bovenkant wordt gekenmerkt door het grote aantal ventilatiegaten dat geplaatst is aan de rechterzijde. Deze ventilatiegaten zijn met name handig voor warme lucht afkomstig van ventilatoren die snel opstijgen.

Verder zijn er op de bovenkant geen features te vinden.



Achterkant


Gezien de compactheid van de behuizing is de achterkant voor een relatief groot gedeelte een gapend gat. Dit "gat" biedt plaats voor het I/O-paneel van het moederbord. Strak boven dit I/O-paneel zit een stukje hard plastic met een opening in het midden waarmee het mogelijk is om interne kabels naar buiten te kunnen leiden.



Deze standaard die optioneel is stelt de gebruiker in staat om de PC-Q09 achter een monitor te plaatsen waardoor de behuizing geheel uit het zicht verdwijnt en de compactheid van de behuizing optimaal gebruikt wordt. Deze standaard is in hoogte verstelbaar en kan met behulp van duimschroeven op de gewenste hoogte vastgezet worden. Daardoor is de standaard vrijwel geschikt voor de meeste monitoren. Deze standaard dient voor de stabiliteit en het dragen van het gewicht van de behuizing. De VESA-mounting wordt gebruikt voor de daadwerkelijke bevestiging.



Een groot gemis aan de achterkant, dat veroorzaakt wordt door de compactheid van de behuizing, betreft het ontbreken van een uitbreidingsslot(en). Voor HTPC-doeleinden is dat voornamelijk jammer, want op deze manier kan er bijvoorbeeld geen gebruikgemaakt worden van een TV-kaart.

Tot slot treffen we rechts de aansluiting aan voor de adapter die het geheel van stroom voorziet.

Overig


De behuizing staat op vier poten die kwalitatief gezien dik in orde zijn. De PC-Q09 staat erg stabiel en de aangebrachte cirkelvormige rubberen strips op de achterkant hebben daar een groot aandeel in.