3min Devices

Review: Synology DiskStation DS411j

NAS Features & Synology Remote

De Features


Deze NAS komt met een aantal handige features, wij bespreken in deze review de belangrijkste.

Raid mogelijkheden

De Synology DiskStation 411j biedt ondersteuning voor verschillende RAID-configuraties, zo ondersteund deze NAS RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 5+spare, RAID 6 en RAID 10. Hierdoor kan de NAS worden geconfigureerd op ieder zijn wensen. Waarbij RAID 5 waarschijnlijk de meest voorkomende zal zijn.

Back-up mogelijkheden

Met de Synology Diskstation DS411j is het mogelijk om back-ups te maken voor zowel Windows als voor Mac OS X. De Mac gebruiker kan hierbij eenvoudig kiezen voor het bekende Time Machine dat door deze NAS volledig wordt ondersteund. Ook aan de Windows gebruiker is gedacht, daarvoor wordt een speciaal softwarepakket meegeleverd genaamd Synology Data Replicator 3. Deze applicatie is niet moeilijk te installeren of te configureren, eigenlijk kan iedereen er eenvoudig mee werken. Het eerste gebruik duurt uiteraard wel even omdat bij het eerste gebruik alle bestanden moeten worden overgezet.

HDD S.M.A.R.T. ondersteuning

S.M.A.R.T, wat staat voor "Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology" is een standaard die in elke harde schijf zit ingebouwd en die de levensduur en eventuele problemen in de harde schijf controleert en rapporteert. Synology ondersteund deze standaard ook en is in staat deze rapporten uit te lezen, waardoor jij als gebruiker deze kan inzien via de webinterface.

Review: Synology DiskStation DS411j

Synology Remote


Synology besloot ons bij deze NAS meteen een optionele accessoire mee te sturen, namelijk een afstandsbediening met ontvanger. Deze is los te verkrijgen voor ongeveer 45 euro en maakt van je NAS een nog completer multimedia product.

De Synology Remote wordt geleverd met de afstandsbediening, een ontvanger en een USB kabel. De ontvanger wordt door middel van de USB kabel aan de NAS verbonden.

Op deze ontvanger zelf zitten ook nog enkele aansluitingen, waaronder een extra USB-poort voor bijvoorbeeld een MP3-speler. Maar er is ook nog een digitale uitgang aanwezig waarmee je het apparaat kan aansluiten op bijvoorbeeld een versterker, ook is het mogelijk om een 3.5mm audio jack op de ontvanger aan te sluiten met bijvoorbeeld een koptelefoon of speakerset.

Review: Synology DiskStation DS411j

Zodra je de afstandsbediening eenmaal aan de praat hebt gekregen is het in onze optiek een waardevolle toevoeging aan je NAS mits je tenminste gebruikt maakt van het audiostation. Je kan gemakkelijk switchen tussen de nummers die allemaal op de NAS staan en het volume harder of zachter zetten. Wel is het nog duidelijk dat het een nieuw product is van Synology, de knoppen reageren soms wat vertraagd en blijven soms weleens hangen. Zodra je dit onder controle hebt voegt de afstandsbediening wel echt iets toe. Al zal dit product natuurlijk succesvoller zijn bij de 2-disk en 1-disk variant van deze NAS, die meer in de huiskamers zal voorkomen dan deze 4-disk variant.