3min

Tags in dit artikel

, ,

Synology DSM 3.0

Synology levert bij al haar producten de Diskstation Manager, oftewel DSM. Inmiddels is Synology al aanbeland bij versie 3.0. Welke ook standaard wordt meegeleverd bij deze NAS. Mensen of bedrijven die momenteel al een Synology NAS hebben kunnen in de meeste gevallen gewoon upgraden door de nieuwe software te downloaden op deze website van Synology.

De Diskstation Manager is een zeer uitgebreide web interface waarmee de NAS gebruiksvriendelijk is te configureren en te beheren. DSM 3.0 werd ook al gebruikt in een eerder gereviewd product van Synology, de USB Station 2. Toch werkt de interface hier vele malen beter op maar dat was ook wel te verwachten, deze NAS heeft veel krachtigere specificaties. Nadat de NAS eenmaal opgestart is kan je de webinterface via je browser gemakkelijk opvragen. Natuurlijk komt het inlogscherm als eerst in beeld, wat een nieuw jasje heeft gekregen en er zeker niet verkeerd uit ziet.



Als je voor het eerst op de DiskStation inlogt kom je in een speciaal menu welke tevens is terug te vinden op het ‘bureaublad’ van de web-interface. In dit "Snel aan de slag" scherm kan je in een gemakkelijk stappen programma de NAS configureren. Voor de standaard gebruiker zal dit dan ook vaak voldoende zijn, al willen wij erop wijzen dat er enorm veel mogelijkheden zijn met een Synology NAS en het zeker de moeite waard is om verder rond te kijken in de web interface.

Alle configuratie schermen zien er overzichtelijk uit en zijn goed vormgegeven. Synology heeft verder het menu zo makkelijk mogelijk ingedeeld met rubrieken.

Alle opties die je bij een NAS zou willen aanpassen zijn wel te vinden in een van deze rubrieken, zoals we inmiddels gewend zijn van Synology zijn de mogelijkheden van hun producten enorm uitgebreid.



Behalve de systeem en configuratie instellingen van de NAS, zoals gebruikers, RAID, etc. Zijn er ook applicaties te vinden in de web interface die je niet standaard bij een NAS verwacht maar wel degelijk wat toevoegen.

Audio Station 2

Een voorbeeld hiervan is Audio Station, als je het Audio Station opstart wordt gelijk alle muziek gevonden die op de NAS staan, ook kan je zeer gemakkelijk afspeellijsten maken of audio streams toevoegen. De Audio Station heeft standaard ook al een hele lading radio zenders voorgeconfigureerd.

Met de eerder genoemde afstandsbediening kan je de NAS ook nog uitbreiden zodat je zonder je computer op te starten, muziek kan afspelen vanaf je NAS.



Photo Station 4

Naast de Audio Station is er ook nog Photo Station, welke is bedoeld als handige oplossing voor het delen van foto’s, video’s of blogs. De foto’s die je in Photo Station hebt staan kan je overal bereiken mits je router het ook toestaat je NAS van buiten te benaderen. Als je de foto’s vervolgens gaat bekijken worden deze geladen op een nette vormgegeven pagina en ziet het eruit als een mooi online fotoboek. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor de video’s.



Surveillance Station 5

Aangezien we ditmaal te maken hebben met een 4-bay of 4-disk NAS die meer bedoelt is voor bedrijven, wilde we ook wat aandacht geven aan de surveillance station. Het is namelijk mogelijk om één of meerdere IP-camera’s te configureren met de NAS zodat je bijvoorbeeld 24 uur per dag je kantoor kan filmen. Standaard krijg je er een licentie bij voor 1 camera.

Behalve het continu opnemen kan je ook kiezen voor Motion detection, waarbij er een foto wordt genomen zodra er activiteit is voor de camera en wordt deze per e-mail verzonden. Tot slot kunnen we nog melden dat er ook een VGA aansluiting zit op de NAS waar je een monitor op kunt aansluiten en live de beelden van de camera kan zien.

Er zijn ook nog enkele andere applicaties te vinden binnen de webinterface van Synology en sinds kort kan je ook uitbreidingen van ontwikkelaars downloaden, zoals bijvoorbeeld een webserver met Mysql en PHP. Dit was dus slechts een greep uit de mogelijkheden.