2min

Tags in dit artikel

,

Inleiding

Transcend
Van het Taiwanese Transcend ontvingen we de Transcend TS128GSSD25S-M. Een harde schijf met 128 GB aan opslagruimte welke voor ongeveer 230 euro van eigenaar verwisselt. Op de verpakking van de schijf zien we beweringen dat de harde schijf een snelheid van 260 MB/s zou moeten halen. Kijken we verder op de verpakking, dan zien we al gelijk dat het in dit geval om een misleiding gaat. De 128 GB-versie van de schijf blijkt volgens een tabel op de verpakking namelijk ‘slechts’ 240 MB/s te kunnen halen, schrijfsnelheden bedragen maximaal 180 MB/s. De hogere leessnelheid is slechts voorbehouden aan de varianten met 32 en 64 GB aan opslagruimte. Dat er in koeienletters op de verpakking staat dat de schijf 260 MB/s kan halen is daarom gewoon niet netjes van Transcend.SSD
SSD schijven vormen een steeds grotere dreiging voor de conventionele harde schijf. Geen wonder ook natuurlijk, want SSD-schijven bieden veel voordelen zoals hoge lees- en schrijfsnelheden, een zeer lage geluidsproductie, een laag stroomverbruik en doordat er geen bewegende onderdelen aanwezig zijn ook nog eens een betere bestendigheid tegen vallen.

Een groot nadeel van SSD-schijven is natuurlijk dat de prijs vooralsnog erg hoog is. Bij conventionele harde schijven betaalt men tegenwoordig 0,23 euro per Gigabyte, terwijl dit bij SSD’s 1,63 euro is. Deze prijzen per GB zijn berekend met harde schijven met een opslagruimte van 160 GB als uitgangspunt. Het verschil in prijzen tussen de twee soorten opslagmedia is groot, maar het verschil in prestaties is dat net zo goed.

De komende tijd gaan we aan de slag met een groot aantal SSD-schijven die we ontvingen van fabrikanten. We vroegen specifiek om modellen met een opslagruimte van ongeveer 120 GB. De reden hiertoe is dat we graag schijven wilden vergelijken met eenzelfde opslagruimte, aangezien de opslagruimte de lees- en schijfsnelheden kan beïnvloeden.