3min

De toekomst met Windows 8

Het duurt niet heel lang meer voordat er wederom een nieuw tijdperk voor onze computers ingeluid wordt. Wellicht heb je er al iets over gelezen of van gezien, maar Windows 8 is radicaal anders dan het huidige en bekende Windows 7. Techzine heeft er al verschillende artikelen aan gewijd die zeker de moeite waard zijn om te lezen. Windows 8 is qua beveiliging echter geen grote stap voorwaarts ten opzichte van Windows 7. Dit is iets wat ons pijnlijk is duidelijk gemaakt tijdens ons bezoek aan Symantec. Microsoft zegt wel allerlei beveiligingen te hebben toegepast in Windows 8, maar nieuw zijn deze zeker niet. De grootste verandering van Windows 8 is natuurlijk de nieuwe Metro-interface, een soort van tabletinterface met tegels dat goed zal werken op touchscreens, maar op de computer even wennen zal zijn. Aan de Metro-interface is ook een applicatiewinkel gekoppeld, apps die binnen deze interface willen draaien moeten aan de officiële Windows Store van Microsoft worden toegevoegd. De desktop-omgeving zoals we die kennen van Windows 7 bestaat nog wel, maar is min of meer naar de achtergrond verplaatst.



Ook de Metro-apps draaien in een zogenaamde sandbox, hierdoor kunnen de beveiligingsbedrijven geen specifiek beveiligingspakket uitbrengen voor de Metro-interface, omdat de mogelijkheden te beperkt zijn en hiermee kunnen de antivirusbouwers niet mee uit de voeten. De beveiligingsbedrijven blijven dus applicaties leveren die zullen draaien binnen de desktop-omgeving van Windows 8. Hier hebben zij wel hun oude en vertrouwde mogelijkheden. Symantec liet ons al wel een Metro-variant van Norton Antivirus zien, maar dit is niet meer dan een app die meldt of de computer wel of niet goed beveiligd is, naast enkele statistieken. De app zelf doet echter niets qua beveiliging, het is puur informatief. Het beveiligen gebeurt zoals gezegd door middel van de desktopapplicatie.



Microsoft speelt echter wel vals, Security Essentials bestaat vanaf Windows 8 niet meer als optioneel pakket. Het bedrijf heeft ervoor gekozen om Security Essentials te integreren in het besturingssysteem onder de naam Windows Defender. Hoewel dit al vrij dubieus is aangezien het bedrijf in het verleden al vaker op de vingers is getikt omdat het eigen software meeleverde binnen Windows, is dit niet waar we op doelen. De nieuwe beveiligingsapplicatie van Microsoft is namelijk wél volledig functioneel binnen Metro, in tegenstelling tot applicaties van de concurrentie. De applicatie van Microsoft beschikt over veel meer mogelijkheden binnen de Metro-interface dan reguliere apps. Hierdoor heeft Microsoft een duidelijk en oneerlijk voordeel ten opzichte van de beveiligingsbedrijven. De kans is dan ook groot dat de beveiligingsindustrie zal gaan lobby’en bij de FCC en de Europese Unie om Microsoft te dwingen de beveiligingsbedrijven meer toegang te geven tot de Metro-interface. Of de wetgevers en waakhonden hierop ingaan is natuurlijk nog de vraag, al lijken de antivirusfabrikanten wel een punt te hebben. Het was in elk geval duidelijk dat Symantec hier niet blij mee is en dat geldt ongetwijfeld ook voor de andere concurrenten.

Mocht je ervoor kiezen om een eigen beveiligingspakket te installeren in Windows 8, dan wordt het beveiligingspakket van Microsoft automatisch uitgeschakeld.



Symantec stak in elk geval niet onder stoelen of banken dat het Norton Antiviruspakket nog steeds superieur is aan de beveiligingssoftware van Microsoft. Dit geldt dan ongetwijfeld ook voor enkele concurrenten van Symantec zoals Kaspersky en McAfee. Symantec liet een live test zien tussen twee tablets waarbij 900 MB aan bestanden werd gekopieerd. De ene tablet beschikt over een standaard Windows 8 installatie en de andere tablet over Windows 8 met Norton Antivirus. De configuraties van beide tablets waren volgens Symantec identiek. Hoewel ik dit soort tests liever zelf doe op kantoor, waren de verschillen dermate groot dat ze zeker noemenswaardig zijn. De tablet met Norton Antivirus was namelijk al klaar met kopiëren, terwijl de standaard Windows 8-tablet pas op 54 procent was. Beide systemen waren uiteraard tegelijk begonnen. Het laat zien dat Microsoft nog een lange weg te gaan heeft op het gebied van beveiliging en dat hun eigen beveiligingsproduct het besturingssysteem flink vertraagt.