3min

Tags in dit artikel

, ,

Opzetten en gebruikersinterface

Versie 2009 van Kaspersky Internet Security heeft enkele grote wijzigingen ondergaan ten opzichte van de vorige versie. Met name de antivirusengine is sterk verbeterd op het gebied van snelheid en heuristische analyse. Maar er zijn ook enkele nieuwe functies bijgekomen.

Nadat de installatie is voltooid, start de configuratiewizard op. Deze wizard verzamelt zoveel mogelijk geïnstalleerde programma’s en plaatst deze in bepaalde groepen aan de hand van de veiligheid. Zo krijgen applicaties in de ene groep meer rechten dan applicaties in de andere groep. Ook is het mogelijk om tijdens die wizard alvast te updaten, om wachtwoordbescherming in te stellen en de modus van Kaspersky Internet Security te kiezen.

Er zijn namelijk twee modi: de interactieve en de automatische beschermingsmodus. Bij de interactieve modus wordt de gebruiker bij veel gebeurtenissen om actie gevraagd, wel wordt er advies gegeven, terwijl bij de automatische modus de beslissingen vanzelf gemaakt worden. Overigens is het wisselen tussen deze modi na de installatie wel even zoeken.

Zodra alle configuraties ingesteld zijn, moet de pc toch echt opnieuw opgestart worden. Direct nadat dat gebeurd is gaat Kaspersky aan de slag met een snelle scan van de pc, zonder dat de gebruiker hiervan op de hoogte wordt gesteld. Deze snelle scan neemt alleen het systeemgeheugen, opstartobjecten en -sectoren door en neemt dus weinig tijd in beslag.

Kaspersky Internet Security 2009 plaatst standaard twee processen in Windows Taakbeheer die samen ruwweg 60 MB RAM-geheugen in beslag nemen wat toch een aardige hoeveelheid is. Ook is er een aanzienlijke aanslag op het opstarten van het systeem. Het duurde met het Russische beveiligingspakket namelijk 20 seconden langer om op te starten dan zonder het pakket.

In een onafhankelijke test van PassMark waarin de prestaties gemeten worden, kwam de suite van Kaspersky binnen op de derde plaats. En ook in onze omzettest kwam Kaspersky goed uit de bus. Het duurt met Kaspersky namelijk 3 seconden langer om een AVI-bestand naar MP4-formaat om te zetten. Voert Kaspersky ook nog eens een virusscan uit, dan komen er 20 seconden bij.

Gebruikersinterface


Hoewel de interface op het eerste gezicht grotendeels hetzelfde is gebleven, nog altijd zijn er verschillende categorieën waarin de beveiliging is opgedeeld, heeft deze wel een aardige opfrisbeurt gekregen en is hij nu een stuk aantrekkelijker. Ditmaal zijn de vier categorieën anti-malware, systeembeveiliging, online beveiliging en inhoud filteren. Anti-malware spreekt voor zich, systeembeveiliging bevat de firewall, proactieve bescherming en programmafilter omvat. Online beveiliging beschermt tegen phishing- en netwerkaanvallen en het ongevraagd inbellen (wie heeft daar tegenwoordig nog last van?). Als laatste is er inhoud filteren dat de overige pc-gebruikers in de gaten houdt en spam filtert.


Het hoofdvenster van de Kaspersky Internet Security 2009-suite

Verder zijn er nog tabbladen voor het scangedeelte, het updategedeelte en de licentie-informatie. Bovenin bevindt zich overigens een waarschuwingsgedeelte dat geel of rood wordt als er iets mis is met de beveiliging. Mocht je de updatestap in de configuratiewizard hebben overgeslagen, dan is dit gedeelte al direct actief. Met een simpele klik op die cirkel verschijnt een venster dat aangeeft wat er allemaal mis is met de beveiliging en welke stappen genomen moeten worden om het op te lossen. In dit geval wordt het programma na twee keer klikken automatisch bijgewerkt en al snel verandert de status weer naar groen.

Overigens, na het voltooien van een computerscan wordt er in de interface geen rapport weergegeven dat aangeeft of er wel of geen dreigingen zijn gevonden. Natuurlijk is het zo dat als er een dreiging wordt gevonden, er onmiddellijk een melding wordt weergeven, maar de onervaren gebruiker kan toch verward raken en zich afvragen of de scan wel voltooid is. Ook het gedetailleerde venster van de scan biedt weinig duidelijkheid.


Het venster vanwaaruit beveiligingsproblemen opgelost kunnen worden