2min

Tags in dit artikel

, ,

Installatie & interface

De installatie van F-Secure is zeer simpel opgezet en in enkele stappen doorlopen. Helaas is na het proces wel een herstart van de computer vereist. Na die herstart verschijnt een korte wizard om ouderlijk toezicht in te stellen en kan al snel met het product aan de slag worden gegaan. Of liever niet eigenlijk, gezien er verder niets meer gebeurt. F-Secure zegt simpel: je bent nu veilig en hoeft niets meer te doen.


Installatie van F-Secure telt automatisch af voor opnieuw opstarten na installatie

Een snelle blik in taakbeheer staaft dit feit. Er draaien maar liefst 15 processen van F-Secure die samen in totaal 106 MB RAM in gebruik nemen en dat is een behoorlijke hoeveelheid. Ook de opstarttijd neemt na de installatie van F-Secure aanzienlijk toe. Was deze voor de installatie nog 44 seconden, is deze nu een minuut en dertig seconden. Een toename van 46 seconden.

In de prestatietest, het omzetten van een mp4-bestand zonder ondemandscan, voegde F-Secure maar liefst 8 seconden toe. De resultaten van de recentste test van Passmark laten eenzelfde beeld zien. In die test haalde F-Secure slechts 89 punten en scoort daarmee onderin de middenmoot van de geteste suites.

Interface


Oude gebruikers van F-Secure zullen met deze nieuwe versie direct gewend zijn aan de interface. Sinds 2005, en misschien wel eerder, is deze namelijk nauwelijks veranderd. Het is misschien wel eens tijd voor wat verandering. De interface doet gedateerd aan en is ook wel een beetje onoverzichtelijk geworden. Aan de linkerkant bevinden zich de tabbladen Startpagina, Virus- en spywarebescherming, Internet-shield, Spam Control, Ouderlijk toezicht en Automatische updates. In de rest van het venster bevindt zich de informatie over elke component evenals enkele opties.


Het hoofdscherm van F-Secure Internet Security 2009

Voor de uitgebreidere opties moet echter gekozen worden voor geavanceerd. Hierna kunnen de instellingen behoorlijk diep aangepast worden. Saillant detail is overigens dat F-Secure het standaard niet toestaat om de realtimebescherming uit te schakelen. Dit is alleen mogelijk als de status wordt veranderd naar Aangepast, waarna de onderdelen uitgeschakeld kunnen worden.

F-Secure heeft overigens geen algemene herstelknop die alle problemen in een keer oplost. Iets wat veel andere fabrikanten wel hebben en wat mogelijk ook de gebruiksvriendelijkheid ten goede komt.