2min

Tags in dit artikel

, ,

Technology preview

Een zesje is maar een mager cijfer. En was de suite een paar jaar geleden gerecenseerd, dan was het punt zeker hoger geweest. Maar staan de zaken er misschien beter voor in de nieuwste bètaversie van F-Secure Internet Security 2009?

Versie 9.10 build 129 bevat enkele opmerkelijke nieuwe functies. Allereerst is de interface iets verbeterd. Deze is qua opbouw nog altijd hetzelfde, maar heeft nu een net iets frissere look gekregen. Dit betekent niet opeens betekent dat de interface top is, er kan nog wel wat werk verzet worden.


Het nieuwe hoofdvenster in de Technology Preview met de Vista-stijl

Daarnaast is er de nieuwe functie Safe Web bijgekomen. Nou ja nieuw, het concept bestaat al jaren in de vorm van McAfee SiteAdvisor en is eigenlijk vrij simpel: websites krijgen een veiligheidsbeoordeling op basis van welke downloads ze aanbieden, of ze lek zijn en of ze spam versturen. Saillant detail is overigens dat Symantec reeds een SiteAdvisor-kloon aanbiedt met eveneens de naam Safe Web. Overigens heeft Trend Micro ook al zijn eigen SiteAdvisor-versie.

Hoe dan ook, Safe Web van F-Secure werkt zowel in Mozilla Firefox als in Internet Explorer en mogelijk ook in andere browsers. Bij Mozilla Firefox komt er links van de adresbalk een knop bij. Deze knop kan voor nieuwe gebruikers erg onduidelijk zijn, omdat er helemaal geen uitleg wordt gegeven over wat hij betekent of doet.

Indien je je op een veilige website bevindt, krijgt de knop overwegend de kleur groen. Wordt er op het groene geklikt, dan verschijnt in beeld dat deze site getest is en veilig is bevonden. Hetzelfde gebeurt met linkjes in zoekmachines die automatisch gekleurd worden.

Bij een onveilige site wordt het icoon rood en wordt de site niet geladen. Er verschijnt vervolgens een melding op de achtergrond, die aangeeft dat de website geblokkeerd is omdat hij onveilig is bevonden. Vervolgens kan de website alsnog worden bezocht, toegevoegd worden aan een witte lijst of geblokkeerd blijven.


Safe Web dat een website heeft geblokkeerd

De laatste noemenswaardige wijzigingen van F-Secure in deze technology-preview zijn nieuwe categorieën voor ouderlijk toezicht, te verstaan: blogs, sociale netwerken en forums en een herzien venster voor het opruimen van malware zodat dat eenvoudiger werkt. Al met al zijn het leuke toevoegingen voor F-Secure Internet Security 2009, maar is het niet wat de suite echt nodig heeft. Wat het echt nodig heeft is namelijk een grondige herziening van alles behalve de malwarevanger.