2min

Tags in dit artikel

, ,

Ouderlijk toezicht & antispam

Het ouderlijk toezicht is niet gekoppeld aan de Windows-accounts, maar werkt op een andere manier. Het is namelijk de bedoeling dat er een ouderlijk wachtwoord ingesteld wordt. Eenmaal ingesteld kunnen er drie soorten profielen worden gemaakt: ouder, tiener of kind. In de eerste categorie zijn alle websites toegestaan, in de tweede niet alle en in de derde nog minder. Overigens kunnen ook zelf categorieën waarin sites per profiel moeten worden geblokkeerd geselecteerd worden.

Als de computer opstart en als er op een willekeurige account wordt ingelogd, is standaard het kind-profiel actief. Het is dus niet mogelijk om te weten welk kind welke site probeerde te bezoeken omdat de ouderlijktoezichtprofielen voor iedereen hetzelfde zijn.


Geen internet meer, ook niet in Mozilla Firefox

Het is ook niet mogelijk om bepaalde kinderen toegang tot het internet te ontzeggen. Het is of alle kinderen of niemand. Met tijdbeperking kan internettoegang in het weekend, op bepaalde weekdagen of op bepaalde tijdstippen ontzegd worden. Overigens kunnen geblokkeerde websites niet omzeild worden door een andere webbrowser te gebruiken. De filter van F-Secure werkt in alle browsers. Wel is het mogelijk om enkele services van F-Secure te sluiten in taakbeheer waardoor de filter simpelweg onschadelijk wordt gemaakt.

Antispam


Antispam, of Spam Control zoals het in F-Secure heet, is een simpel onderdeel. Het filtert spam in vele clients waaronder Eudora, Outlook Express, Office Outlook, Windows Mail en Opera. Bij sommige clients moet je echter zelf wat instellingen aanpassen, terwijl bij andere alles automatisch gaat. Bij die clients waar alles automatisch gaat, wordt ook nog eens een simpele Spam Control-knop toegevoegd. De spamfilter haalt zowel spamberichten als phishingpogingen uit de grote hoeveelheid e-mail.

De filter merkte slechts een klein deel van legitieme e-mail aan als spam. Hoewel dit een goede score is, deed de filter het een stuk slechter bij het echt filteren van spam. Het liet namelijk ruim een derde van alle spam door naar het postvak IN. Niet zo goed.


Outlook Express met de Spam Control-knop rechtsboven