3min

Tags in dit artikel

, ,

Antivirus & firewall

F-Secures antivirusengine haalde in de recentste test van AV-Comparatives een score 91 procent wat een beoordeling van Advanced oplevert, de op een na hoogste beoordeling. In een test van het Duitse testorgaan AV-Test.org haalde F-Secure 28 punten. Dit is, hoewel ook andere deze score wisten te behalen, de hoogst mogelijke score. Bij ICSA Labs is F-Secure zowel gecertificeerd voor virusdetectie als -verwijdering. West Coast Labs heeft het product niet gecertificeerd omdat F-Secure zich daarvoor niet heeft aangemeld.

Met de heuristische detectie zit het echter een stuk minder goed. Het wist namelijk geen beoordeling te behalen omdat het onder de maat scoorde in de recentste test (november 2008) van AV-Comparatives. Het haalde slechts een score van negen procent, maar wist wel weinig false positives af te geven.

F-Secure heeft gereageerd op deze bar slechte score en geeft de volgende verklaring: DeepGuard, de component voor het vangen van onbekende malware, controleert op gevaarlijk gedrag en blokkeert een programma op basis van die resultaten. Als een bestand wordt uitgevoerd, wordt eerst in een sandbox nagegaan wat het doet. Omdat de monsters van AV-Comparatives nooit uitgevoerd worden, kan de score dus lager uitvallen omdat de sandbox niet geactiveerd wordt.

De antiviruscomponent scant overigens standaard een bepaalde set van bestandstypen. Het is echter ook mogelijk om in te stellen dat alle typen bestanden gescand moeten worden. Naast realtime scannen is het ook mogelijk om op planning te scannen door bijvoorbeeld een starttijd aan te geven of door aan te geven dat F-Secure vijf minuten na inactief gebruik van de pc een scan moet aanvangen.


Het duidelijke scanscherm van F-Secure

In de scantijdtest deed F-Secure over de harde schijf waar ook alle andere internetsecuritysuites overheen gaan slechts twee minuten. Wordt echter op alle bestandstypen gescand dan wordt die tijd verlengd tot zeven minuten. Een goede score. Tijdens het omzetten van bestand met scan voegde F-Secure 20 seconden toe wat een aanzienlijke aanslag op de prestaties is.

Mocht je een virus van het internet binnenhalen, dan wordt de download onmiddellijk gestopt en verschijnt een waarschuwing in beeld die de mogelijkheid geeft om het virus te desinfecteren, te verwijderen, in quarantaine te plaatsen of geen actie te ondernemen. Overigens wordt F-Secure meerdere keren per dag bijgewerkt.

Firewall


De firewall in F-Secure maakt zoals verwacht alle poorten van de computer onzichtbaar. Standaard herkent het programma enkele bekende programma’s, maar toch verschijnen nog regelmatig meldingen over programma’s die toegang tot het internet willen. Tegenwoordig doen veel aanbieders het anders, ze laten de firewall de beslissing zelf nemen.

F-Secure kiest daar niet voor en dat is jammer, want als de gebruiker de verkeerde beslissing neemt is het gedaan met de beveiliging. Je zou dus verwachten dat F-Secure goed scoort in de lektesten, maar niets is minder waar. Versie 2008 haalde in de test van Matousec slechts een score van 12 procent en deze nieuwe versie gaat daar niet veel overheen want er is weinig aan de firewall veranderd. De F-Secure-firewall biedt verder bescherming tegen indringers, inbellers en andere dreigingen die via het internet binnen kunnen komen om de pc over te nemen.


Een duidelijke melding van de F-Secure-firewall