min

Tags in dit artikel

, ,

Antivirus & firewall

Panda maakt al sinds 2004 gebruik van TruPrevent om onbekende dreigingen op te sporen. Zeg maar simpelweg proactieve bescherming. Die ervaring betaalt zich uit. In de recentste test van AV-Test.org, waarin de bèta van versie 2009 werd gebruikt, haalde de virusscanner een beoordeling van Zeer goed voor proactieve bescherming en een beoordeling van Goed voor het opsporen van bekende virussen. De onderzoekers waren met name onder de indruk van de hoge scansnelheid en de weinige false positives.

En dat Panda snel scant, blijkt ook uit de scantest van Techzine. Panda Internet Security 2009 wist in vijf minuten de gehele schijf te scannen waar alle geteste virusscanners overheen gaan. Dat is een van de beste scores. Overigens is de antiviruscomponent van Panda gecertificeerd door West Coast Labs voor zowel detectie als verwijdering, wat dus betekent dat je te maken hebt met een effectief product. Helaas is het product niet getest door AV-Comparatives.org.

Bij het downloaden van een virus van het internet wordt de webpagina onmiddellijk geblokkeerd en wordt een melding weergegeven waarin simpelweg staat dat een virus is geblokkeerd. Een beetje vaag. In die melding wordt tevens de locatie en de naam van het bestand weergegeven, maar wel pas na twee keer klikken.


Het weinig interessante scanvenster van Panda 2009

Het is bovendien mogelijk om scans uitgebreid te plannen. Er kan worden gekozen welke soorten bestanden gescand moeten worden, wat er moet gebeuren met geïnfecteerde bestanden, of er een e-mail met waarschuwing moet worden verzonden bij infectie, welke harde schijven gescand moeten worden en of de scan maandelijks, wekelijks, dagelijks of jaarlijks uitgevoerd moet worden. Opties genoeg dus.

Tijdens een op aanvraag uitgevoerde virusscan is de computer wel aanzienlijk langzamer dan zonder. Als we trachten een mp4-bestand om te zetten tijdens een complete scan van de pc, duurt dit 17 seconden langer dan zonder. Ook als de optie aanstaat waardoor CPU-gebruik van de virusscan beperkt blijft, duurt het nog steeds 17 seconden langer.

Firewall


De firewall van Panda Internet Security 2009 is eveneens niet achtergebleven. De firewall blokkeert automatisch slechte programma’s en staat veilige programma’s toe verbinding met het internet te maken. Deze database is behoorlijk groot, er verschenen dan ook heel weinig pop-ups. Standaard worden alle poorten van de door Panda beveiligde Windows-pc onzichtbaar gemaakt. Tevens wist het product succesvol webpoortscans af te slaan en gaf het soms een pop-up weer.

Helaas doet de firewall het wat minder in een proef van Matousec, die test of de firewall goed bestand is tegen lektesten. In die test scoorde de firewall slechts twaalf procent. Dezelfde score als McAfee, F-Secure en G Data. Overigens beschermt de firewall ook tegen ongewenste inbraakpogingen op Wi-Fi-netwerken. Indien een nieuw apparaat wil verbinden met het draadloze netwerk, wordt een pop-up weergegeven waarmee de actie geblokkeerd kan worden. Panda detecteert standaard de router ook als indringer, maar gelukkig wordt deze niet automatisch geblokkeerd.


Ook aanwezig in de firewall: controle van netwerkactiviteiten