Abonneer je gratis op Techzine!

Scrollen en vensters

Gebruik van scrolbalken

Om even bij het scrollen te blijven, ook inhoudelijk is hier een heel grote verandering aangebracht en dit is er eentje die voor mij persoonlijk wél erg wennen was.

Apple heeft namelijk (in lijn met iOS) gekozen om de richting waarop een scherm scrolt tijdens deze beweging 180 graden om te draaien. Dit voelt in het begin heel raar, vervelend en niet intuïtief aan, maar na een gewenningsperiode van een paar uur voelt het daarmee echter des te logischer aan. Je beweegt je vinger naar beneden en de content zelf scrolt met je vinger mee naar beneden, in plaats van naar boven, zoals op elk ander desktop-systeem zal gebeuren. Deze omgekeerde methode van scrollen geldt systeemwijd en zowel verticaal als horizontaal.

Omdat Apple sinds de introductie van de Magic Mouse al haar Mac-producten verscheept met een aanraakgevoelig invoer-apparaat, is er voor gekozen om de verhoudingen in dit opzicht gelijk te trekken tussen iOS en OS X. Waar het bij iOS vanaf de eerste seconde al intuïtief aanvoelt, kost het bij OS X even wat tijd om aan te passen. Wellicht heeft dit echter meer te maken met de grote mate van gewenning aan de huidige vorm van scrollen met een desktop-systeem. Dit is echter een hele andere discussie.

Overigens is de omgekeerde scrolfunctie uit te schakelen zodat de oude manier van scrollen weer wordt gebruikt, maar na een gewenningsperiode weet ik persoonlijk al dat ik niet meer terug wil naar deze scrolmethode.

getVideo('Formaat van vensters wijzigen
Met de komst van ‘onzichtbare’ scrollers verdwijnt ook het stukje venster dat zich bevond tussen de onderkant van een verticale scrolbalk en de rechter-zijkant van een horizontale scrolbalk. Dit stukje venster was bedoeld om het venster groter of kleiner te maken, maar dit kon dus slechts vanuit die hoek.

Eén van de features die ik erg miste toen ik op OS X overstapte, welke ik gewend was van Windows, heeft nu dan toch zijn weg gevonden naar het besturingssysteem van Apple. In plaats van de mogelijkheid om vensters groter of kleiner te maken middels de rechterhoek onderaan het venster, is het vanaf Lion mogelijk om dit vanuit elke hoek of rand van het venster te doen.

Apple maakt deze nieuwe functie erg duidelijk door het corsor-icoon te wijzigen wanneer deze zich bevindt op een hoek of rand van het actieve venster.

getVideo('