Abonneer je gratis op Techzine!

Conclusie

Alles tezamen genomen ben ik over het algemeen redelijk enthousiast over de QPAD MK-80. Het toetsenbord heeft een aantal plus- en minpunten. Laat ik voor het gemak maar beginnen met de pluspunten.

Om te beginnen is de QPAD MK-80 zeer gebruiksvriendelijk en wijst alles zichzelf. Je hoeft het toetsenbord alleen maar aan te sluiten, het is verder volledig Plug-and-Play met Windows 7.

Over de LED-verlichting van de toetsen is goed nagedacht en werkt ook naar behoren. In eerste instantie lijken de lichtgevende toetsen allemaal leuk en aardig, maar ze zijn ook praktisch. Bij weinig of geen verlichting kun je toch gewoon blijven doortypen, dat is een groot voordeel van de verlichte toetsen.

Derde pluspunt is de rubberachtige anti-slip coatinglaag op de toetsen. Hierdoor kun je sneller typen. Voor doorgewinterde gebruikers van tekstverwerkingsprogramma’s is dat een groot voordeel.

Ten slotte beschouw ik de integratie van de microfoon-, hoofdtelefoon- en twee USB-aansluitingen in het toetsenbord als een groot pluspunt. Hierdoor heb je minder draad nodig om je microfoon of hoofdtelefoon aan te sluiten, waardoor je draad minder snel in de knoop zal komen te zitten. De integratie van twee USB-poorten is met name fijn, omdat je zodoende sneller en gemakkelijker randapparatuur kan aansluiten op je computer. Dat is fijner dan telkens moeten bukken of op de grond kruipen om randapparatuur aan te moeten sluiten.

Maar helaas kent de QPAD MK-80 ook een aantal minpunten. Zo is het bijvoorbeeld jammer dat de QPAD die USB-poorten niet op dezelfde connector heeft kunnen plaatsen als de aansturing van het toetsenbord. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het verbruik van de ledverlichting.

Daarnaast heeft het toetsenbord een harde toetsaanslag. Het typen of uitwerken van teksten produceert behoorlijk wat kabaal, daarover hadden de overige redactieleden van Techzine dan ook onmiddellijk commentaar. "Maar het is voor mij wel makkelijker om in de gaten te houden of je daadwerkelijk werkt", zo geinde de hoofdredacteur. Door de harde toetsaanslag zul je het volume van je games of muziek harder moeten zetten dan je misschien gewend bent.

De wristpad of polssteun, daar heb ik weinig positieve woorden voor over. Deze sluit niet goed aan op het toetsenbord waardoor er een spleet van zo’n 4 à 5 mm ontstaat. Dat oogt simpelweg niet mooi maar is ook iets wat je niet hoeft te verwachten van een toetsenbord van 129 euro. Bovendien valt het nog niet mee om deze weer van het toetsenbord te verwijderen.
6.0
  • Zeer gebruiksvriendelijk;
  • Verlichte LED-toetsen;
  • Toetsen voorzien van rubberachtige anti-slip coating;
  • Integratie van microfoon-, hoofdtelefoon- en USB-aansluitingen;
  • Harde toetsaanslag;
  • Polssteun sluit niet goed aan op toetsenbord.