Abonneer je gratis op Techzine!

Beschikbaarheid

Hoewel veel fabrikanten hun eigen interface bovenop Android leggen, heeft het vaak wel voordelen als je snel over een nieuwe Android-versie kan beschikken op je smartphone.

Aangezien tussen de lancering van versie 4.3 en 4.4 van Android slechts enkele maanden zit, bestaat de kans dat sommige fabrikanten versie 4.3 zullen overslaan. Wel krijg je dan uiteraard alsnog de verbeteringen die in 4.3 zijn doorgevoerd, waarvan de belangrijkste ondersteuning is voor FSTRIM. Een functionaliteit die je opslagruimte ordent, opruimt en versnelt.

Veel Android-apparaten die al langer dan een jaar in gebruik zijn en nog draaien op een verouderde Android-versie zullen waarschijnlijk een enorme snelheidswinst boeken na versie 4.3.

Nexus


We hebben even een rondje gemaakt langs de bekende fabrikanten om te vragen wanneer ze denken Android 4.4 uit te rollen. Google zelf gaat de Nexus 4 (de voorganger van de Nexus 5), de Nexus 7 (zowel de 2012- als 2013-versie) en de Nexus 10 binnen enkele weken voorzien van Android 4.4.

Daarmee komt een einde aan de ondersteuning van de Galaxy Nexus, het vlaggenschip van Google uit 2011 dat door Samsung werd ontwikkeld. Een flinke groep Galaxy Nexus-gebruikers, zo’n 25.000, hebben al een handtekeningenactie gestart om Google ervan te overtuigen dat ook de Galaxy Nexus een update naar Android 4.4 KitKat verdient.

HTC


HTC heeft laten weten dat de HTC One binnen 90 dagen een update zal krijgen naar Android 4.4 KitKat. Wanneer precies is dus nog onduidelijk, maar het zou nog dit jaar kunnen gebeuren.

Als de HTC One is voorzien van een update, zullen ook de HTC One mini en HTC One max worden voorzien van KitKat. Of HTC ook updates uit gaat brengen voor oudere toestellen zoals bijvoorbeeld de One X is niet duidelijk. De HTC One X valt net buiten de 18 maanden-regel. Zo lang worden toestellen meestal voorzien van updates, maar de HTC One X+, een verbeterde versie van de One X, zal er waarschijnlijk voor zorgen dat dit toestel alsnog zal worden geüpdatet.

LG


LG heeft officieel niets laten weten, maar een Franse telecomprovider heeft laten weten dat LG de update voor de G2 in november of december wil uitrollen. Verwacht wordt dat daarna ook snel de Optimus G Pro en de Optimus G de update zullen krijgen.

Samsung


Samsung is natuurlijk de allergrootste Android-fabrikant en ook degene die het meeste werk moet verzetten als er nieuwe updates uitkomen. De Zuid-Koreaanse fabrikant wilde tot op heden alleen kwijt dat de Galaxy S4 binnen afzienbare tijd een update zal krijgen naar Android 4.4 KitKat. Maar wanneer dat dan precies is, laat het in het midden.

Sony


Sony heeft bekendgemaakt dat het de Xperia T, Xperia V, Xperia Z, Xperia Z1, Xperia ZL, Xperia ZR, Xperia SP, Xperia Z Ultra en de Xperia Z Tablet in december zal gaan updaten naar Android 4.3. Dat is wel een belangrijke update gezien de grote snelheidswinst die daarmee wordt verwacht, maar de update naar 4.4 KitKat laat nog even op zich wachten. Daarover liet Sony weten dat de Xperia Z, Xperia ZL, Xperia Z Ultra en Xperia Z1 de update in elk geval krijgen, maar nog niet wanneer precies.