Abonneer je gratis op Techzine!

Gebruik

Het toestel is dus wat uiterlijk betreft wel in orde. Maar hoe zit het met het gebruik. De review van Windows Phone is hier terug te vinden. Dus ik ga me beperken tot wat kleine dingetjes die mij opvielen aan Windows Phone 7.

Eerst en vooral is te merken dat het toestel af is, maar de software niet. Microsoft moet nog een hoop tijd in Windows Phone 7 stoppen anders wordt het toch lastig om de concurrentie aan te kunnen met Windows Phone 7. De concurrenten ontwikkelen namelijk in een hoog tempo door. Begin deze maand gaat Apple naar alle waarschijnlijkheid haar plannen onthullen voor iOS en Google heeft recentelijk Android 2.3.3 uitgebracht.Opvallend is wel hoe razend snel Windows Phone 7 eigenlijk is. Het besturingssysteem reageert heel snel en je bent zo waar je naar toe wil. Doordat het toestel zo snel is, is het besturingssysteem wel fijn in gebruik. Toch mist er gewoon functionaliteit en totdat de marketplace in Nederland operationeel is, zal dat nog wel blijven. Het is mogelijk om alsnog een marketplace op je toestel te krijgen, maar dat lijkt me niet de bedoeling. De consument wil niet door middel van omwegen de marketplace bereiken, maar moet er gewoon op kunnen klikken.Gelukkig werkt Microsoft echt wel aan Windows Phone 7. De eerste update met Copy-paste-functionaliteit en bugfixes is inmiddels uitgebracht. Er komt ook nog een tweede update aan die het toestel multitasking moet geven en Microsoft zal ongetwijfeld nog meer in de pijplijn hebben zitten, om gebied goed te maken op iOS en Android.

Het zal afhankelijk zijn van wat de updates aan het OS met de snelheid zullen doen en hoe de functies in het besturingssysteem ingebakken zijn of Windows Phone ook daadwerkelijk een succes gaat worden. Dan is er nog het tijdselement, ook bijvoorbeeld Apple en Google zitten niet stil, waardoor het een interessante ontwikkeling gaat worden of Windows Phone er gaat komen.


Camera


De camera van het toestel doet zijn werk met een lens van vijf megapixel en een flitsertje. Eigenlijk het standaard HTC-werk, aangezien vrijwel elk HTC-toestel een dergelijke camera meekrijgt. De lens is niet veel bijzonders en maakt dus, zoals elke HTC eigenlijk doet, foto’s die ermee door kunnen, maar zeker niet als beste bekend zullen staan. Dat betekent, wil je een smartphone hebben die ook heel goed is in het maken van foto’s, dat je toch echt even verder moet kijken dan deze.


Verder blijkt uit de foto’s dat de flitser ook niet gemaakt is om goede foto’s mee te maken. Al gauw worden foto’s overbelicht wanneer men de flitser gebruikt en hierdoor lijkt een goed resultaat lastig. Als men voldoende wil fine-tunen dan zijn er echter nog wel foto’s mee te maken die redelijk uit de bus komen. De smartphone is dan ook geen camera. Toch zou een betere camera geen overbodige luxe zijn.

Batterij


De batterij van het toestel is redelijk. Wanneer je hem gewoon standby laat staan krijg je er makkelijk een halve week mee. Dat is uiteraard nog niet helemaal top, aangezien er ook toestellen zijn die makkelijk één tot anderhalve week vol kunnen houden, maar is ook niet het slechtste.

Wanneer je het toestel ook nog een keer gaat gebruiken zal je ook zien dat de batterijduur terugloopt. Je moet rekenen op een dag, maximaal twee dagen, bij normaal gebruik. Bij intensief gebruik zal dat ongetwijfeld nog net iets lager komen te liggen. Hiermee is het toestel eigenlijk geen bijzondere uitschieter, het gros van de toestellen komt op deze cijfers uit. Er zijn hierin uiteraard een paar uitschieters, maar daar hoort dit toestel in ieder geval niet bij thuis.

Snelheid / gebruiksgemak
Het toestel is wel snel in gebruik. Mede waarschijnlijk omdat multi-tasking voorlopig niet toegestaan is, is het mogelijk voor de telefoon om veel geheugen vrij te houden. Dat komt de snelheid zeker ten goede. De enige delay die je hebt tussen de verschillende pagina’s komen voort uit de ingebouwde overgangseffecten, die overigens verre van storend zijn. Ze zorgen ervoor dat het toestel wat levendiger overkomt en dat mag op zich ook wel.

De snelheid is dus op zich prima in orde. De internetverbindingen reageren ook goed, op 3G lijkt het toestel net zo snel pagina’s te laden als mijn iPhone 3GS. Het enige nadeel is dat het toestel over WiFi toch wat langzamer is, maar dat probleem wordt met 3G dan weer opgelost.

Windows Live
Een ander na- of voordeel (het is maar hoe je het bekijkt) is de koppeling met Windows Live. Een account is niet verplicht, maar geeft meer mogelijkheden. Toch dringt Microsoft dit niet zo op, zoals Google dat doet bij Android. Waarbij je praktisch verplicht wordt een Gmail-account aan te maken, dat valt bij Microsoft wel mee. Het is wel verplicht voor allerhande taken, zoals het uploaden naar Skydrive etc. Hij zal dan ook gelijk je contacten en e-mail van je Hotmail-account meenemen in de synchronisatie. Indien ongewenst kan dit wel uitgeschakeld worden. Microsoft zou best meer mogen aandringen om een dergelijke account aan te maken, om van de volledige functies van de telefoon gebruik te kunnen maken.