4min

Tags in dit artikel

, , ,

Interieur

Als we het zijpaneel van de behuizing halen, wat trouwens gaat door middel van duimschroeven, zien we dat de gehele binnenkant ook in het zwart is uitgevoerd. Er zijn wel enkele witte accenten te zien, wat trouwens kenmerkend is voor behuizingen van Fractal Design. Zo zijn de afdekplaatjes voor de uitbreidingssloten wit van kleur, maar ook de bladen van de ventilatoren en de brackets voor harde schijven.



De moederbord-tray heeft een (grote) uitsparing meegekregen zodat de installatie van processorkoelers met een backplate een stuk makkelijker wordt. Deze koeler mag trouwens maximaal 160 mm hoog zijn, anders komt die in aanraking met het zijpaneel.



Het is wel jammer dat Fractal Design de gaten voor het wegwerken van kabels kennelijk alleen aan zijn Define-serie toelaat. Bij de Core 3000 zijn deze gaten in een veel mindere mate te vinden. Nu heeft de behuizing natuurlijk geen window dus zal het menigeen weinig interesseren, maar zulke gaten komen wel vaak erg goed van pas.



Wel zijn er enkele bevestigingspunten waar tay-wraps aan gebonden kunnen worden. Bij de gaten die wél aanwezig zijn is het nog wel. Sommige kabels van de voeding zijn namelijk te dik om hier makkelijk door heen te kunnen (zie foto).




De behuizing komt standaard al met drie ventilatoren; te weten één 140 mm aan de voorkant, één 140 mm aan de bovenkant en één 120 mm aan de achterkant. Al deze ventilatoren hebben witte bladen met een zwarte behuizing. Wat een mooie toevoeging aan deze ventilatoren is is de sleeving van de kabels. Deze zijn nu zwart van kleur wat menigeen wel kan waarderen.
Bij de accessoires kwam dus ook een fancontroller. Jammer genoeg zijn de kabels van deze fancontroller niet gesleeved.



Nu zijn er nog vier andere plekken waar men ventilatoren kan plaatsen: vooraan, onderaan (naast de voeding), in het zijpaneel en bovenaan. Nu kunnen er bij de laatste twee zowel 120 als 140 mm ventilatoren worden geïnstalleerd. Bij de voorkant en de onderkant enkel 120 mm ventilatoren. Ook moet je goed opletten als je van plan bent de ventilatoren te vervangen. Hierbij gaat het vooral om de voorkant: de ventilatoren worden hier vastgeklikt met plastic haken. Bij de bovenste ventilatorplaats kunnen er alleen 140 mm ventilatoren worden geplaatst met een dikte van 25 mm. Bij de onderste plaats enkel 120 mm. Het omwisselen van de 140 mm ventilatoren naar onderen kan dus niet, maar ook niet andersom.



Intern is er plek voor zes harde schijven. Deze moeten in witte brackets geïnstalleerd worden en kunnen dan met een slede-mechanisme makkelijk de behuizing in worden geschoven. Deze brackets hebben ook enkele rubberen onderdelen die voor een betere geluidsdemping moeten zorgen. Met de opkomst van SSD’s zijn de bevestigingsgaten voor 2,5”-apparaten ook een welkome aanvulling bij de brackets. Deze brackets werken allemaal wel naar behoren, het erin schuiven gaat soepel.



De bovenste drie bays kunnen daarnaast nog verwijderd worden zodat er plek ontstaat voor lange videokaarten. Standaard kan de Core 3000 videokaarten huisvesten met een lengte van 270 mm, wanneer de drie bays verwijderd worden wordt deze ruimte verlengt naar 420 mm.



De 140 mm ventilator die zich aan de voorkant bevindt blaast dan direct koele lucht op zowel je videokaart als op je geheugenmodules. Deze drie bays kunnen ook nog een kwartslag worden gedraaid zodat de aansluitingen van de apparaten dichter bij het moederbord zitten.

De 5,25"-apparaten, zoals optische drives, worden vastgezet met duimschroeven aan de bovenkant van de behuizing. Dit spreekt allemaal voor zich.



Over de uitbreidingssloten is ondergetekende iets minder te spreken. Een tool-less systeem is dit niet, maar er moet nog ouderwets met schroeven worden gewerkt, wel met duimschroeven dus dat scheelt al. Nu is dit allemaal niet zo erg. Wat wel erg is, is het feit dat deze duimschroeven van de fabriek uit al onwijs vast zijn gedraaid. Met de blote hand krijg je ze dan dus ook niet los waardoor je ze eerst even moet los maken met een schroevendraaier.



Nu heeft deze onwijze kracht er ook voor gezorgd dat de witte afdekplaatjes beschadigd zijn. Ook lijkt het erop dat de threading van de gaten niet goed gelukt is wat als gevolg heeft dat het terugplaatsen van de schroef ook niet al te soepel gaat, de gaten voor de schroeven zitten te dicht naar achteren waardoor het geheel niet goed uitlijnt.


Witte verf is aangetast wat ook terug is te zien op de schroef.


Nu kan deze behuizing die wij ontvangen hebben natuurlijk een maandagochtend-model zijn, maar erg stijlvol is het niet. Waar het bij andere behuizingen wel prima werkt om duimschroeven te grbruiken bij de uitbreidingssloten is dat niet het geval de Core 3000.



De plaats voor de voeding is onderin de behuizing. Hierbij rust de voeding op vier rubberen blokjes, dat irriterende trillingen tegen gaat.

In gebruik


Het inbouwen van de onderdelen in de behuizing gaat allemaal vrij makkelijk, waarbij er dus wat meer moeite is met uitbreidingskaarten. Ook zijn er geen scherpe randen te vinden, bij het merendeel van de onderdelen van de behuizing zijn de randen ook omgebogen.
Tijdens gebruik zijn de meegeleverde ventilatoren erg stil, wat mede komt door de toevoeging van de fancontroller.