Introductie

Asus is een fabrikant die qua naam vooral bekendheid geniet van hun laptops, systeemcomponenten en voor sommigen inmiddels ook van de verschillende soorten tablets. Ze maken echter ook smartphones, al jaren, maar niet voor de Nederlandse markt. Asus probeert nu via een kleine omweg de Nederlandse smartphonemarkt te veroveren, met de Asus Fonepad die in dit artikel centraal staat.

De Asus Fonepad is een phablet, ofwel een erg groot uitgevallen smartphone die qua dimensies meer wegheeft van een tablet dan van een smartphone. De Asus Fonepad heeft namelijk een scherm van maar liefst 7 inch, dat is even groot als de kleinere tablets van Samsung en Asus zelf. Het product komt qua formaat in de buurt van een A5-schriftje. Voor de mensen die hun smartphone altijd in hun broekzak met zich meedragen is deze phablet dus duidelijk niet geschikt, het past simpelweg niet zomaar in een broekzak.

Je moet dus bereid zijn de Fonepad in de hand te houden of altijd onderweg een tas bij te hebben. Of dat wel of niet ideaal is moet iedereen voor zich bepalen. Het is de afgelopen tijd een trend geworden om smartphones steeds groter te maken en Asus doet dit nu in de overtreffende trap. Een tijd terug vroegen we ons af of er wel een markt was voor smartphones met een scherm van groter dan 5 inch, maar dat bleek inderdaad het geval. Dat heeft Samsung bewezen met de Galaxy Note (review) en Galaxy Note II (review).

Of 7 inch in dit geval echt teveel is, dat is de grote vraag, Asus lijkt er kennelijk een markt voor te zien, net als Huawei. Het Taiwanese bedrijf heeft in elk geval een interessant prijspunt gekozen, de Asus Fonepad is te verkrijgen vanaf 237,95 euro, een zeer scherpe prijs.

In de onderstaande tabel vind je de concurrentie van de Asus Fonepad. Hierbij heb ik mij beperkt tot telefoons met een scherm groter dan 5 inch. De variatie in prijs is groot en Asus biedt duidelijk het goedkoopste toestel aan.

Model Prijs
Samsung Galaxy Note (review) 370 euro
Huawei Ascend Mate 405 euro
Samsung Galaxy Note II (review) 450 euro
Samsung Galaxy Mega 6.3 475 euro