3min

Bouwkwaliteit en hardware

Bouwkwaliteit


We hebben de Asus Fonepad goed bekeken en druk uitgeoefend op bepaalde punten om vast te stellen wat de bouwkwaliteit van de phablet is. Asus heeft ervoor gekozen veel gebruik te maken van plastic en in veel gevallen merk je dat ook in de bouwkwaliteit, ook bij deze Asus Fonepad. Wel hebben ze het toestel netjes afgewerkt en zijn er geen gaten of kieren te ontdekken. Wat dat betreft is het toestel netjes afgewerkt.

Ook hebben we druk uitgeoefend op het hele toestel, om te kijken hoe buigzaam deze is. Er is een lichte buiging mogelijk, maar niet zo extreem dat het zorgelijk wordt. Ook zien we wel wat vervorming als we hard op het scherm drukken, maar bij normaal gebruik heb je hier absoluut geen last van. De knoppen zitten ook stevig in de behuizing, zonder enige speling.

De bouwkwaliteit van de Asus Fonepad is dus gewoon in orde. De bouwkwaliteit doet niet onder voor de tablets van Samsung, wel vinden we de iPad Mini wat steviger aanvoelen dan de Asus Fonepad. Voornaamste reden hiervoor is toch het gebruik van aluminium in plaats van het plastic dat Asus toepast. Maar dat maakt het product ook duurder.

Hardware


De Asus Fonepad beschikt over een IPS-scherm van 7 inch met een schermresolutie van 1280×800 pixels. Dat komt neer op bijna 216 pixels per inch. Dat is niet extreem veel, maar in deze prijsklasse ga ik daar niet over klagen.

Ook niet onbelangrijk is natuurlijk de hardware aan de binnenkant van de tablet. Asus heeft hier ook een opmerkelijke keuze gemaakt. De Taiwanese fabrikant heeft namelijk niet gekozen voor een ARM-chip van Qualcomm of NVIDIA, maar voor een Intel Atom Z2420-chip. Daarmee is dit toch een van de eerste smartphones met een Intel-chip op de Nederlandse markt die breed beschikbaar is. Of de keuze voor de Intel-chip een verstandige is, zal later in deze review blijken bij de prestatietests en ook niet geheel onbelangrijk: de accutest.

De Atom-chip van Intel is een single-core processor welke is geklokt op 1,2 GHz. Wel beschikt deze chip over Hypertreading, waardoor twee threads tegelijk afgehandeld worden. Dit is een techniek die we kennen van de desktop- en laptopprocessors van Intel. De grafische kracht van deze Intel-chip komt van de PowerVR SGX540, waarmee we ook meteen het zwaktepunt van de chip en phablet hebben gevonden. Deze GPU stamt alweer uit 2007 en gooit qua prestaties over het algemeen geen hele hoge ogen. Tot slot beschikt de phablet over 1GB aan werkgeheugen.


Over de opslagcapaciteit van 16GB hoeven we geen klachten te hebben, dat is bovengemiddeld in deze prijsklasse, ook is de opslagcapaciteit met nog eens 32GB uit te breiden middels een micro-SD-kaartje. Het is echter niet allemaal hosanna, zo beschikt het toestel over een camera met een resolutie van slechts 3 megapixel, daar kunnen we kort in zijn, dat is maar weinig. Het opnemen van video’s gaat dan ook niet verder dan 720p. Aan de voorzijde bevindt zich een 1,2 megapixel camera. Verderop in de review bekijken we de prestaties van de camera aan de achterzijde.

Als we kijken naar de connectiviteit van deze phablet, dan is het wel jammer dat de WiFi- en Bluetooth-ondersteuning een beetje verouderd is. De phablet ondersteunt maximaal Bluetooth 3.0 en WiFi B/G/N, dus geen A. Het zijn kleine puntjes waar ik niet zwaar aan ga tillen maar die ik wel wil noemen. Wat betreft mobiele netwerken heeft Asus gekozen voor 3G, HSPA+ en WCDMA, nog geen 4G.