Introductie

Samsung heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot een ware pionier als het aankomt op schermgroottes van smartphones. Het Koreaanse bedrijf waagde de gok en bracht de Samsung Galaxy Note (review) eind 2011 uit. Toen stonden wij raar te kijken, want deze telefoon had een scherm van 5,3 inch. Dat was destijds erg groot. Een opvolger met een nog groter scherm bleef echter niet uit en ook dat werd een succesverhaal.

Samsung weet dankzij het succes van geen ophouden en komt daarom opnieuw met een overtreffende trap op de proppen. De Galaxy Mega-reeks bestaat op het moment van schrijven uit twee toestellen: de Mega 5.8 en de Mega 6.3. De cijfers in de naam geven aan wat de schermgrootte van het apparaat is. De Mega 5.8 wordt niet in de Benelux uitgebracht, Samsung kiest ervoor om alleen de grootste versie van het apparaat uit te brengen in onze regio. Of daar in de toekomst eventueel nog verandering in komt zal alleen de tijd ons kunnen leren.

De Galaxy Mega-apparaten zijn overigens geen krachtpatsers, dat kunnen we op basis van de specificaties al wel op voorhand zeggen. Hoewel er voldoende ruimte is voor krachtige hardware, is het Samsung duidelijk vooral te doen om het grote scherm in het apparaat, in combinatie met een aantrekkelijke prijs. De Galaxy Mega 6.3 kost op het moment van schrijven ongeveer 430 euro en is daarmee redelijk competitief. De smartphone is verkrijgbaar in de kleuren wit en paars, beide met 8GB interne opslagcapaciteit.

In de onderstaande tabel vind je de concurrentie van de Galaxy Mega 6.3, natuurlijk heb ik hier enkel apparaten met een aanzienlijke schermgrootte bij betrokken. Enkel de Asus Fonepad heeft een groter scherm dan de Samsung Galaxy Mega 6.3.

Model Schermgrootte Prijs
Asus Fonepad K004 (review) 7,0 inch 225 euro
Samsung Galaxy Note (review) 5,3 inch 370 euro
Huawei Ascend Mate 6,1 inch 405 euro
Samsung Galaxy Note II (review) 5,5 inch 450 euro
Sony Xperia Z Ultra 6,4 inch 720 euro

Het mag duidelijk zijn dat er een redelijk grote variatie in prijzen is in dit segment. Zo heb je dus al een Fonepad voor 225 euro, maar kan je ook veel meer geld besteden aan een Galaxy Mega 6.3 of Galaxy Note II, die beide meer dan 400 euro moeten kosten. Als je écht veel geld overhebt kan je nog voor de Sony Xperia Z Ultra gaan, maar dan betaal je natuurlijk wel de absolute hoofdprijs, al zal die prijs nog wel iets zakken als de telefoon werkelijk in de winkels belandt.