3min Devices

Review: Samsung Galaxy NotePro 12.2

Introductie

Tablets met Android en iOS zijn in de regel voornamelijk bedoeld voor de consumptie van content als video’s, boeken en websites. Microsoft gooide het met Windows 8 over een andere boeg en wilde ook op het gebied van productiviteit mogelijkheden bieden.

Daar is het Amerikaanse bedrijf redelijk in geslaagd, want bijvoorbeeld de Surface Pro 2 (review) zou -ook voor de veeleisende gebruiker- een algeheel vervangend systeem kunnen vormen. Er kleven echter wel nadelen aan deze tablets, zoals de opslagcapaciteit, de hoge prijs, het gewicht en de omvang van de behuizing. Je kan je ook afvragen of een scherm van 10,6 inch groot genoeg is om echt productief te zijn.

Met die nadelen en vraag op een rijtje, is het duidelijk dat er nog mogelijkheden zijn voor Microsoft én anderen. Eén van die anderen is Samsung, dat begin 2014 op de proppen kwam met twee nieuwe tablet-series: Galaxy TabPro en Galaxy NotePro. Het grootste verschil tussen deze reeksen is de af- en aanwezigheid van Samsung’s S Pen, een speciaal ontwikkelde stylus.

In dit artikel gaan we aan de slag met de Galaxy NotePro 12.2. Dit is samen met de Galaxy TabPro 12.2 de grootste tablet uit de nieuwe serie. De toename in schermgrootte is opvallend, want in 2012 moest de schermgrootte nog richting de 7 tot 8 inch, in 2014 moet het wat Samsung betreft juist groter dan 12 inch zijn. Je kan zeggen wat je wilt, maar als er goed gebruik wordt gemaakt van het schermoppervlak, dan is meer ruimte natuurlijk een pré.


Samsung biedt de Galaxy NotePro 12.2 aan met een adviesprijs van 749 euro. Dat is ontzettend veel voor een tablet, maar gezien de specificaties van het apparaat is het een minder grote verrassing. Omdat er qua schermgrootte maar weinig alternatieven zijn, is het aan Samsung om de lat hoog te leggen in deze nieuwe markt. Ervan uitgaande dat andere fabrikanten Samsung’s voorbeeld zullen volgen, natuurlijk.

Een greep uit de alternatieven voor de Galaxy NotePro 12.2:

Model Prijs
HP SlateBook x2 10 (review) 345 euro
Microsoft Surface 2 (review) 429 euro
Apple iPad Air (review) 445 euro
Microsoft Surface Pro (review) 640 euro
Samsung Galaxy TabPro 12.2 650 euro
Samsung Galaxy NotePro 12.2 750 euro
Lenovo ThinkPad Tablet 2 865 euro
Microsoft Surface Pro 2 (review) 880 euro

Winkeliers zijn vooralsnog niet onder de adviesprijs van Samsung gaan zitten, maar het verleden wijst uit dat dit een kwestie van tijd is. De Galaxy NotePro 12.2 is niet verkrijgbaar in een veelvoud aan varianten met kleuren, netwerkondersteuning en opslagcapaciteit. Momenteel houdt Samsung het simpel met één zwarte versie met WiFi-ondersteuning en 32GB opslag.