Review: Hands-on: HTC One M8

Abonneer je gratis op Techzine!

Review

Op 17 maart had Techzine al wat tijd om kennis te maken met het nieuwe vlaggenschip van HTC: De One M8. De eerste HTC One heet intern HTC One M7, maar dat is nooit zo gecommuniceerd, in 2014 komt HTC dus gewoon opnieuw met een HTC One, maar dan de M8.

Uiterlijk


HTC heeft er duidelijk voor gekozen om de eerste HTC One verder te perfectioneren in plaats van te kiezen voor een compleet nieuw uiterlijk. In mijn optiek is dat geen slechte keuze, persoonlijk vind ik de HTC One een mooi toestel, al blijft iets mooi vinden natuurlijk altijd afhankelijk van smaak. De HTC One M8 lijkt enorm veel op zijn voorganger, maar ook voor een leek zijn de toestellen makkelijk te onderscheiden.

De HTC One M8 heeft namelijk twee camera’s aan de achterzijde. Dat is de makkelijkste manier om de toestellen uit elkaar te houden. Uiteraard zijn er meer verschillen, zo is de HTC One M8 een stukje groter geworden en meet het scherm 5 inch in plaats van 4,7 inch. Een ander groot verschil is dat er geen aanraakgevoelige knoppen meer onder het scherm zitten, maar dat de knoppen nu in het scherm zijn verwerkt.

HTC introduceert het toestel om te beginnen in drie kleuren, namelijk in het Amber Gold (goud), Glacial Silver (zilver) en het Gun Metal Gray (grijs). Mijn persoonlijke mening is dat het Gun Metal Grey het mooiste is, gevolgd door het Glacial Silver. Een goudkleurige smartphone kan best mooi zijn, maar ik vind de tint waar HTC voor heeft gekozen niet zo mooi, maar dit is echt smaak en het kan in Azië bijvoorbeeld juist erg bevallen. HTC wist te vertellen dat de HTC One M7 van vorig jaar het meest verkocht is in het zilver.


Bouwkwaliteit


Wat HTC in mijn ogen heel goed heeft gedaan, is het plastic zoveel mogelijk achterwege laten. De behuizing van het toestel is nu volledig gemaakt van aluminium, op de bovenkant na. Daar is een klein stukje zwart plastic gebruikt, dit heeft HTC ongetwijfeld gedaan om de antennes niet te hinderen en te zorgen voor optimaal bereik. Bij de HTC One van vorig jaar had HTC ervoor gekozen om een metalen paneel te gebruiken voor de voor- en achterkant en daartussen zat nog een plastic randje. In dat specifieke randje ontstonden al vrij snel kleine scheurtjes, dat is bij dit nieuwe model niet mogelijk omdat het afwezig is. De bouwkwaliteit is er dus op vooruit gegaan. Ook heeft HTC ervoor gekozen om het scherm te beschermen met Corning Gorilla Glas 3, wederom een goede keuze.


De HTC One M8 kan ook opnieuw niet worden geopend, het zal dus niet mogelijk zijn om tussendoor de accu te vervangen. De HTC One M8 beschikt over een uitschuifbare lade voor een nano-simkaart, dit formaat is door Apple ontworpen, maar mag vrij gebruikt worden door andere fabrikanten. HTC maakt hier dankbaar gebruik van. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een microSD-kaartje in het toestel te stoppen middels een ander uitschuifbare lade aan de andere kant van het toestel.

Hardware


HTC heeft ervoor gekozen een echt vlaggenschip te introduceren en maakt dan ook gebruik van de allernieuwste Qualcomm-chip, de Snapdragon 801. Er gingen nog even geruchten dat HTC vlak onder de vlaggenschepen van de concurrentie zou gaan zitten om het toestel voor een scherpere prijs aan te kunnen bieden, maar dat is dus niet het geval.

De HTC One M8 is een echt vlaggenschip, de Snapdragon 801 is overigens geklokt op 2,3 GHz. Ook beschikt de HTC One M8 over een energiezuinige co-processor die de activiteit van de sensoren in de gaten houdt. Doordat de normale processor dit niet hoeft te doen scheelt dat enorm in de accuduur. Hoewel HTC heeft aangegeven een co-processor van eigen makelij te gebruiken, heb ik hier mijn twijfels over, mijn verzoek om meer gegevens over die co-processor kreeg helaas nul op het rekest. Ik vermoed dat HTC de ingebouwde co-processor van Qualcomm gebruikt, maar hierover vorige week nog niets mocht loslaten. Dit gaan we zeker nog uitzoeken voor de uiteindelijke review van de HTC One M8.

We hebben de prestaties van de HTC One M8 ook kort gemeten in een benchmark en uit de eerste resultaten blijkt dat de HTC One M8 net iets sneller is dan de Galaxy S5 van Samsung. Hierbij moeten we wel opmerken dat beide toestellen nog niet over de uiteindelijke firmware beschikken en dit nog kan veranderen.


Kijken we naar de overige hardware, dan zien we 2GB aan werkgeheugen en 16GB aan opslagcapaciteit, maar dit is nog uitbreidbaar via micro SD met maximaal 128GB. Ook krijg je standaard 15GB Google Drive opslag bij elk Android-toestel, HTC doet daar nog eens 50GB bij.

Op het toestel zijn maar liefst drie camera’s aanwezig, aan de achterzijde bevindt zich een hoofdcamera met Ultrapixel-technologie van vier megapixel. Daarboven bevindt zich nog een camera van twee megapixel. Bij elke foto die wordt genomen zal HTC beide camera’s gebruiken, iets waar ik op de volgende pagina op in ga. Aan de voorzijde van het toestel bevindt zich nog een camera, voor de zogenaamde selfies, deze camera beschikt over 5 megapixels en een groothoeklens, hierdoor wordt het nog makkelijker om een goede selfie te maken.

Geluid


Tot slot beschikt de HTC One over stereospeakers en HTC BoomSound, het geluid klonk best goed voor een smartphone, maar ik heb dit niet uitgebreid kunnen testen. HTC heeft wel laten weten dat het volume maar liefst 25 procent luider is dan bij de vorige HTC One.

Ook heb ik nog wat kritische vragen over BoomSound gesteld, HTC heeft namelijk de aandelen in Beats Audio vorig jaar verkocht en vertelde ons toen dat het wel zou blijven samenwerken met Beats Audio. Die samenwerking is duidelijk teneinde want sindsdien hebben we geen toestellen meer gezien met Beats Audio, maar HTC wist mij te vertellen dat BoomSound eigenlijk exact hetzelfde is als Beats Audio. HTC mag echter niet langer zomaar gebruikmaken van de naam Beats. Volgens HTC is er dus geen verslechtering in het geluid ten opzichte van de HTC One M7.


Scherm met Cover


Een van innovaties die HTC heeft toegepast is in de cover. HTC heeft een accessoire ontwikkeld voor de One M8, welke in een tiental kleuren te verkrijgen zal zijn voor 39,95 euro. In die cover zitten ronde gaatjes waardoor je toch enig zicht hebt op het scherm. Als je een keer op de cover drukt, zal de datum en tijd worden getoond en wat voor weer het buiten is. Dit gebeurt middels een zonnetje of wolkje, eventueel met regen. Ook als je gebeld wordt zal er een rood en een groen hoorntje worden afgebeeld en door een kant op te vegen accepteer of weiger je deze juist. Het toestel beschikt over een zeer gevoelig scherm, waardoor het mogelijk is om over de cover heen handelingen uit te voeren.

Beschikbaarheid


De HTC One M8 komt op 4 april beschikbaar in Nederland in het zilver en grijs, de gouden versie volgt een paar weken later. In België komt het toestel waarschijnlijk ook op 4 april beschikbaar, maar dit kon HTC nog niet met zekerheid zeggen. In elk geval komt het toestel voor 11 april beschikbaar in België. De adviesprijs van de HTC One M8 bedraagt 699 euro.

Table of contents